Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Shuster dokonal curlingové překvapení. Američané slaví nečekané zlato na úkor Švédů

Zatracovaný a podceňovaný curlingový tým Spojených států dokonal největší překvapení v disciplíně na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Americký skip John Shuster ve finále předčil zkušeného Niklase Edina a na úkor Švédů dotáhl svůj tým vítězstvím 10:7 k historickému zlatu. Jako rozhodující se ukázal americký zisk pětky v osmém endu. Nejlepším dosavadním výsledkem USA v curlingu bylo třetí místo v Turíně 2006.

Skip John Shuster (vpravo) a Matt Hamilton z curlingového týmu USA
zdroj: Reuters autor: Matt Hamilton

Američané ziskem zlata završili úspěšné tažení olympijským turnajem, kde v semifinále po vítězství 5:3 vyřadili šampiony z předchozích tří Her Kanaďany. Finálový zápas proti Švédsku byl dlouho vyrovnaný, ale kapitán John Shuster posledním kamenem v osmém endu získal rozhodující náskok pěti bodů za stavu 5:5.

Shuster získal druhou olympijskou medaili. V roce 2006 v Turíně byl u zisku bronzu, který byl dosavadním jediným úspěchem Američanů pod pěti kruhy.

"Je to jako sen a já se bojím, že se probudím," řekl Shuster. Jeho spoluhráč Tyler George dodal: "Vždycky hrajeme nejlépe, když jsme zatlačeni zády ke zdi. Ale tady jsme to pozvedli na ještě vyšší úroveň. Obvykle máme problém dostat se do play-off, ale teď jsme byli pět dní nejlepším týmem na světě."

Švédové na hrách vybojovali stříbro již v roce 1924, před čtyřmi lety v Soči byli třetí. Jejich skip Niklas Edin prožil další olympijské zklamání. Na kontě má titul mistra světa z let 2013 a 2015 a třetí místo ze Soči, ale nejcennější medaile z největší akce mu stále uniká.

"Cítím prázdnotu a velké zklamání z toho, že jsme dnes nedokázali hrát lépe. Stále ještě máme mladý tým, jsme světové jedničky, ale dnešek hodně bolí. Nejraději bych někam zmizel," řekl švédský skip.

Finále v curlingu si nenechal ujít švédský král Carl XVI. Gustaf nebo dcera amerického prezidenta Donald Trumpa Ivanka. Americké reprezentanty navíc po telefonu povzbudil i bývalý zápasník a herec Mr. T známý z filmů Rocky III nebo seriálu A-Team.

Bronz získaly japonské curlerky

V utkání o bronz porazily japonské curlerky 5:3 Británii a získaly poprvé olympijskou medaili. Skotské mistryně Evropy neobhájily třetí místo ze Soči, jejich skipka Eve Muirheadová pokazila poslední kámen. Ve finále se v neděli utkají Korea se Švédskem.

Curling (Kangnung):

Finále: USA - Švédsko 10:7.

Ženy - 3. místo: Japonsko - Velká Británie 5:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články