Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Samková bojovala při nástupu s větrem. Byla jsem z toho nervózní, přiznala

S úsměvem od ucha k uchu vypochodovala v čele české výpravy na stadion k slavnostnímu zahájení olympijských her a bylo na ní znát, jak moc si slavnostní chvíli užívá. Vlajkonošce Evě Samkové speciální chvilka dala ovšem i zabrat. Kvůli silnému větru chvíli musela bojovat se zamotanou vlajkou. Situaci ale zvládla včetně telemarku, kterým sportovci připomněli legendárního skokana Jiřího Rašku.

Eva Samková v čele české výpravy na zimní olympiádě v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Samková vyrazila na stadion plna elánu, jenže pak poznala, jak vítr v Pchjongčchangu dokáže být záludný. "Na začátku se mi zamotala vlajka, z čehož jsem byla lehce nervózní, protože tam foukal vítr a ještě mi to zamotával," pousmála se zlatá medailistka ze snowboardcrossu ze Soči, kterou potěšilo rozhodnutí organizátorů s ohledem na očekávaný chlad zkrátit ceremoniál. "Jsme rádi, že to bylo kratší, protože nám pak už byla zima," řekla.

Během nástupu Češi v čele se Samkovou znovu uctili skokana na lyžích Jiřího Rašku, prvního českého vítěze na zimních hrách. V jeden moment všichni zároveň předvedli ukázkový telemark a připomněli tím úspěch legendárního skokana, od jehož triumfu v Grenoblu letos uplynulo 50 let. Na hlavě přitom měli i čepici "raškovku".

"Raška byl výbornej. Myslím, že se nám to povedlo. Na to, že jsme to cvičili jednou nebo dvakrát, tak jsme docela profíci," uvedla čtyřiadvacetiletá závodnice. "Byl to krásný zážitek. Opravdu krásný. A přála bych každému sportovci, aby mohl nést vlajku a účastnit se ceremoniálu, který nastartuje olympijskou atmosféru," dodala.

Uctění Rašky ocenil i krasobruslař Michal Březina, jeden z pěti desítek českých sportovců, který na zahajovací ceremoniál vyrazil. "Byla to první zlatá medaile na zimní olympiádě, takže to bylo na místě. Bylo to trošku historické," doplnil sedmadvacetiletý reprezentant.

Březina startuje na třetí olympiádě a může tím pádem nástupy porovnávat. "Ve Vancouveru jsme skákali jako Češi, to si pamatuju dodnes. Třepala se celá nástupní plošina, bylo to výborný. A v Soči jsme zpívali českou hymnu. Všechny tři (nástupy) byly svý, ale myslím, že tohle bylo jedno z těch nejhezčích," uvedl Březina.

Většina českých sportovců po slavnostním defilé sledovala druhou část zahájení z tribuny, Březina však v mrazivém počasí radši zamířil do útrob stadionu a odjel do olympijské vesnice. "Zítra ráno máme trénink, nechtěl jsem sedět dlouho. Na zahájení jsem byl už dvakrát, takže trochu vím, o čem to bude," řekl Březina s tím, že zbytek uvidí v televizi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články