Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

S vypětím i štěstím dojel Krčmář pro stříbro, Jakš urval svůj nejlepší výsledek

Pchjongčchang - Po druhém dni se Česko může těšit z druhé olympijské medaile a i na podruhé se blýskalo v biatlonu. Michal Krčmář se svým druhým místem ve sprintu postaral o senzaci a navázal na sobotní bronz Veroniky Vítkové. Úspěch si připsal také běžec na lyžích Martin Jakš, který se devátým místem postaral o svůj nejlepší výsledek ve skiatlonu. Na saních připravila jediná chyba na dráze do té doby suverénního Němce Felixe Locha o jakoukoli medaili.

Michal Krčmář při medailovém sprintu na OH v Pchjongčangu
zdroj: ČTK/AP autor: Felipe Dana

K první medaili z velké sportovní akce pomohla Krčmářovi bezchybná střelba, což se v náročných povětrnostních podmínkách povedlo už jen vítězi Arnu Peifferovi z Německa. Sedmadvacetiletý český reprezentant za Němcem zaostal o 4,4 sekundy. Dosud se Krčmář blýsknul loňským bronzem ze stíhačky v Ruhpoldingu.

"Neuvěřitelné. Jsem šťastlivec, protože jsem měl dobré podmínky na střelnici a... Omlouvám se, nemám slov. Je to krásný den," nechal průchod emocím dojatý Krčmář. Za sebou nechal i oba největší favority Martina Fourcada z Francie a Nora Johannese Böa, ani jednomu z nich ani trochu nevyšla střelba. Dvojnásobný olympijský vítěz ze Soči obsadil osmé místo, Bö skončil až na 31. příčce.

Jakšovi se podařilo ve skiatlonu dosáhnout svou jízdou na svůj nejlepší individuální výsledek na olympiádě. Jeho dosavadním maximem bylo 27. místo před čtyřmi lety v Soči a stejná příčka ve stíhacím závodu na 30 km z her ve Vancouveru. V Kanadě v roce 2010 získal také bronz ve štafetě.

Skiatlonovou jízdu překvapivě vyhrál Simen Hansen Krüger z Norska, který byl při své olympijské premiéře nejrychlejší i navzdory pádu v úvodu závodu. Jakš na něj nakonec ztratil 34 sekund. Jednatřicetiletý český běžec ale za sebou nechal mezi jinými i favorita a vedoucího muže Světového poháru Nora Johannese Klaeba, který doběhl desátý 10 vteřin za Jakšem.

Jediná chyba a suverenita je bramborová

Překvapivého vítěze měl i závod sáňkařů. Zlatou medaili získal Rakušan David Gleirscher, který na mistrovství světa ani ve Světovém poháru ještě nebyl na stupních vítězů. K výhře mu pomohlo selhání favorizovaného Felixe Locha. Německý reprezentant totiž směřoval za třetím individuálním triumfem za sebou, ale poslední čtvrtou jízdu neuvěřitelně pokazil a skončil pátý. Český sáňkař Ondřej Hyman byl jednadvacátý.

Očekávaného vítěze měl naopak závod na 5000 metrů, který ovládl Sven Kramer a jako první rychlobruslař ovládl jednu disciplínu na třech olympiádách za sebou. Pro celkově čtvrté zlato si navíc dojel v olympijském rekordu, když časem 6:09,76 vylepšil vlastní maximum z roku 2014 přesně o sekundu.

Ve slopestylu vybojoval první zlato pro výpravu USA sedmnáctiletý snowboardista Redmond Gerard, který navázal na triumf ve Světovém poháru. Na programu původně byla i kvalifikace slopestylu snowboardistek, ale kvůli nepřízni počasí byla zrušena. V pondělním finále se tak představí všech 27 závodnic včetně české reprezentantky Šárky Pančochové. Sjezd lyžařů byl ze stejného důvodu přeložen až na čtvrtek.

Hokejisté v generálce na olympijský turnaj gól nedali

Čeští hokejisté prohráli v generálce na olympijský turnaj s Finskem 0:2. Góly v Soulu padly až ve druhé polovině zápasu, ve 32. minutě skórovali Jonas Enlund a Miro Heiskanen. První půlku zápasu odchytal v české brance Pavel Francouz. Pak ho podle plánu vystřídal Dominik Furch a vzápětí inkasoval dvakrát v rozmezí půl minuty.

Duel kvůli zranění nedohrál útočník a nejproduktivnější hráč extraligy Milan Gulaš. Vedení národního týmu se proto rozhodlo povolat případného náhradníka a na turnaj se podívá také třinecký útočník Martin Růžička. Ostrý start pod pěti kruhy čeká svěřence Josefa Jandače ve čtvrtek 15. února duelem s domácí Koreou. Utkání začne ve 13:10 SEČ. Dalšími soupeři Čechů ve skupině A jsou Kanada a Švýcarsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih přípravného utkání Česko - Finsko s ohlasy
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy