Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

S tejpy na tvářích a "tatrankami". Biatlonistky poprvé trénovaly, v Koreji je přivítal mráz

Biatlonová reprezentace má za sebou první trénink přímo v dějišti olympijských her v Pchjongčchangu. Závodnice se musely na trati vypořádat s nepříjemnou teplotou minus třináct stupňů Celsia. Přechod ze soustředění z kazašského Almaty byl ale alespoň trochu snazší. A to nejen kvůli mrazu, ale i menšímu skoku v souvislosti s časovým posunem.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na střelnici se vedle české jedničky Veroniky Vítkové objevila teprve jednadvacetiletá Markéta Davidová. A nechyběly ani Eva Puskarčíková či Veronika Zvařičová. Ta letěla do Koreje po vlastní ose, místo asijského tréninku dala přednost závodům na mistrovství Evropy v Itálii.

Devětadvacetiletá biatlonistka, která startovala už ve sprintu na Hrách ve Vancouveru 2010, si dlouho přála dostat se na další olympiádu. Na jaře 2013 ji ale při tréninku srazilo auto a z vážných zranění a zlomenin se dlouho zotavovala.

Je možné, že po této sezoně ukončí kariéru, jak už dříve avizovala. Teď jsou ale před ní vytoužené Hry. "Vítej Zvařičová v Pchjongčchangu, seš dobrá," uvedla.

Do Koreje se nakonec dostal i Jaroslav Soukup, byť to s jeho nominací vypadalo všelijak. V lednu byl totiž nemocný, předtím měl výkyvy formy, a trenéři proto zvažovali různé varianty. Jednou z nich bylo, že historicky první český olympijský medailista zůstane doma. K jeho štěstí k tomu ale na poslední chvíli nedošlo.

Pro pětatřicetiletého Soukupa jsou to s jistotou poslední olympijské hry, po sezoně možná stejně jako Zvařičová pověsí pažbu na hřebík. "Bude to hezké zakončení," tvrdí.

Biatlonistky vyjely na olympijskou trať kvůli mrazu s nezbytnými tejpy na tvářích, na sobě už navíc měly nové kombinézy, jimiž se budou v Alpensia centru prezentovat. Design složený z ledových struktur odkazuje na biatlon, kolekce je navíc v národních barvách.

"Takový mráz není na trénink úplně ideální," říkala Vítková ještě před cestou do Almaty, kde se teploty pohybovaly i okolo minus osmadvaceti. Teď to bylo při prvním tréninku o 13 stupňů lepší.

I tak ale biatlonisté bojují třeba s ledovýma nohama, což může dělat potíže zejména při odrazech. "Jsme na to trošku připravení," odkázal Moravec na přípravu v Kazachstánu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté si v Koreji zvykají na mráz

A další nezbytné vybavení? Češky měly s sebou takzvané tatranky, jak říkají dýchátkům do úst. Vedle velké zimy navíc "závoďačkám" na trati dost foukalo, čehož se už dávno předtím bál šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. "To samé bylo loni během Světového poháru," prohlásil.

Větrné víry tak nejspíš budou závodníkům přidělávat vrásky na čele. Tratě navíc vedou po golfových hřištích, před střelnicí biatlonisty čeká sjezd do prudké zatáčky.

Tým se navíc bude muset přizpůsobit závodům, které se kvůli televizním divákům v Evropě pojedou většinou navečer místního času. Na ČT sport se tak v přímých přenosech objeví obvykle kolem poledne SEČ. Ten první - sprint žen - už tuto sobotu.

POSLECHNĚTE SI: Biatlon fokus podcast o šancích českého týmu na OH

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články