Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Ruská rychlobruslařka Grafová se vzdala účasti na OH. Chce být solidární

Ruská rychlobruslařka Olga Grafová se vzdala účasti na únorových olympijských hrách, a to proto, že někteří její kolegové v Pchjongčchangu startovat nesmějí kvůli státem řízenému dopingu před minulými zimními hrami v Soči.

Olga Grafová
zdroj: ČTK/AP

Čistí ruští sportovci mohou v Koreji startovat, avšak ne pod ruskou vlajkou, ale pod oficiálním označením "Olympijský sportovec z Ruska". Jejich účast musela potvrdit komise Mezinárodního olympijského výboru, která z původního ruského návrhu 500 jmen vybrala 389 sportovců. Rusko nakonec do Pchjongčchangu vyšle 168 reprezentantů.

V nominaci původně byla i Grafová, která se účasti vzdala jako první z ruských reprezentantů, kterým byl start umožněn. "Jsem ráda, že mě MOV zařadil mezi čisté sportovce, protože taková jsem," uvedla rychlobruslařka.

"Mrzí mě však, že většina rychlobruslařské reprezentace pozvánku nedostala, včetně kolegů z týmu pro stíhací závod, o jejichž čistotě nepochybuji," přidala Grafová. "Vzhledem k tomu, že jsem tak přišla o možnost bojovat o medaili ve stíhačce, rozhodla jsem se nepřijmout pozvání MOV do Pchjongčchangu," dodala.

V roce 2014 v Soči získala bronz v závodě na 3000 metrů za Nizozemkou Ireen Wüstovou a Martinou Sáblíkovou. Navíc byla členkou týmu, který skončil třetí ve stíhačce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články