Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Příprava na Pchjongčchang zahájena. Hokejová reprezentace trénuje v Praze

Čeští hokejisté začali s poslední fází přípravy na olympijské hry v Pchjongčchangu. V pražské Sportovní hale se sešlo jedenáct hráčů z KHL, další hokejisté z pětadvacetičlenného výběru pro únorový turnaj v Pchjongčchangu se přidají později.

Sport
zdroj: ČT4

V kompletním složení bude tým trénovat až přímo v Koreji, reprezentanti z extraligových mužstev totiž budou hrát ještě 6. února, kdy první část mužstva odletí do Soulu. "První trénink byl jen na rozježdění, protože plno kluků nebylo dlouho na ledě. Například Tomáš Kundrátek skončil již 20. ledna," řekl Jandač.

"Podobné to bude i v dalších dnech. Postupně budeme tréninky malinko zkracovat, přidávat na intenzitě. Systémovým věcem se zatím věnovat nebudeme, protože tady máme jen pár kluků. Počkáme, až nás doplní další," uvedl reprezentační kouč.

Na prvním tréninku měl k dispozici brankáře Pavla Francouze a Dominika Furcha, obránce Adama Poláška, Vojtěcha Mozíka, Ondřeje Vitáska, Tomáše Kundrátka a Jakuba Nakládala a útočníky Jana Kováře, Romana Horáka, Jiřího Sekáče a Lukáše Radila. "Ve čtvrtek se připojí kluci z Chabarovsku Kolář, Jordán, Zohorna a v neděli poté Červenka, Birner a Kubalík ze Švýcarska," dodal Jandač.

Společně s reprezentanty trénovali i junioři Sparty. "Původně jsme měli v plánu zapojit hráče z takzvaného armádního projektu hokejového svazu z Litoměřic, ale protože hrají zápasy, tak jsme požádali Spartu. Bylo to nejjednodušší," uvedl Jandač.

Vedle juniorů se na ledě objevil i někdejší rekordman v počtu extraligových startů František Ptáček, který působí jako trenér u sparťanské mládeže. "Z původního plánu vypadl jeden obránce, který musel odjet do Litoměřic, kde bude dnes hrát, tak jsme se dohodli, že nás doplní Franta. A zvládl to dobře," řekl Jandač o dvaačtyřicetiletém bekovi, který vloni ukončil kariéru, ale shodou okolností v úterý symbolicky nastoupí na jedno střídání za Spartu v extralize proti Brnu, aby zaokrouhlil počet extraligových startů na 1210.

Přestože Jandač působí u reprezentace již od roku 2015 a druhou sezonu jako hlavní kouč, současná situace je pro něj nová. Už v polovině ledna musel oznámit složení kádru. "Například před mistrovstvím světa taky trénujeme dlouho, ale vedle toho se hrají i přípravné zápasy a hráči postupně bojují o nominaci," řekl.

S napětím však bude čekat, zda všichni hráči budou zdravotně fit. "Upřímně řečeno jsem nezažil situaci, kdy bych nominoval hráče a všichni jeli. Nikomu samozřejmě nepřeji zranění, ale zatím to nikdy nebylo stoprocentní," konstatoval.

Taktiku a systémové cvičení bude Jandač s reprezentanty řešit až v Koreji. "V tuhle chvíli by to nemělo cenu. Momentálně se zaměřujeme na kondici, chceme, aby se v pauze udrželi v přípravě. Hráči, kteří tady jsou, tak základní představu o naší hře mají. Oproti minulosti nic extra měnit nebudeme," vysvětlil Jandač. S předstihem oznámil, že má v plánu již před turnajem určit brankářskou jedničku. Jestli vsadí na Francouze, nebo Furcha, to ale teď ještě neřekl. "Ještě máme prostor," uvedl.

Nominaci oznámil reprezentační trenér Josef Jandač před dvěma týdny. Do týmu zařadil i dva hráče s olympijskými zkušenostmi - šestatřicetiletý Martin Erat z Komety Brno má bronz z roku 2006 z Turína a čeká ho už čtvrtý start pod pěti kruhy. Další útočník Roman Červenka z Fribourgu startoval v letech 2010 ve Vancouveru a o čtyři roky později v Soči.

V českém mužstvu je 17 krajánků - 14 z Kontinentální ligy a tři ze švýcarské NLA. Osm hokejistů hraje v domácí extralize.

Olympijský turnaj se poprvé od roku 1994 bude konat bez účasti hráčů NHL. Češi do něj vstoupí 15. února zápasem s domácími Korejci, o dva dny později budou hrát s Kanadou a 18. února se Švýcarskem. Generálkou pro ně bude v neděli 11. února v Soulu duel s Finskem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články