Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Poprvé na Hrách v desítce. Ke zkušenostem se přidala dobrá příprava, řekl nadšený Jakš

Vyladění formy vyšlo skvěle. Pod finským vedením se Martinu Jakšovi trénovalo dobře a výsledek se dostavil, ve skiatlonu si dojel český závodník na vrcholné akci pro nejlepší umístění v kariéře. V Pchjongčchangu projel cílem devátý a poprvé se na hrách pod pěti kruhy či světovém šampionátu vešel do desítky.

Olympijský skiatlon
zdroj: Reuters

V cílové rovince dokonce atakoval osmou příčku. Sice ve finiši neuspěl, ale i tak si devátým místem splnil cíl a vylepšil loňské čtrnácté místo z padesátky na mistrovství světa v Lahti, což bylo jeho maximum na MS a OH. "Super, že to vyšlo. Jsem nadšenej," radoval se jednatřicetiletý Jakš.

Zprvu pokrčil rameny, když přemýšlel, proč se až nyní dočkal skvělého výsledku, když od mládí patřil k talentům. "Asi se za ta léta všechno nastřádalo. Mám zkušenosti a teď zřejmě i dobrá příprava," uvažoval běžec z Prášil na Šumavě.

Důležité je, že vydržel před vrcholnou akcí zdravotně v pořádku. "Což se mi léta zpátky taky trochu vyhýbalo. Vždycky mi to něco narušilo, pak jsme to doháněli a byla to taková jedna velká improvizace," vzpomínal Jakš na minulé velké akce.

I do olympijské sezony vstupoval s antibiotiky. Rozjezd měl pomalejší, ale od etapové Tour de Ski jezdí dobře. Povzbuzení přišlo v generálce na olympiádu, protože v rakouském Seefeldu dojel ve Světovém poháru poprvé po dvou letech v desítce.

Klíčová role finského trenéra

Roli v jeho zlepšení hraje Illka Jarva. Finský kouč je od loňského jara šéftrenérem české reprezentace a zároveň osobně vede Jakše. "Jedu všechno pod ním a myslím si, že hlavně v závěrečné přípravě mě přemluvil jet ji trochu v klidu a nedostat se do nějaké větší únavy, abych nebyl náchylnější k nemocem," vyzdvihl Jakš.

Po Tour de Ski měl pět dnů volna a pak se chystal na soustředění směrem k olympiádě v očekávání, že si dá do těla. Když ale četl tréninkový plán, hned zvedl telefon a vytočil Jarvu. "Asi hodinu jsme spolu mluvili a vysvětlovali si to," řekl. V italském Passo Lavazé si přesto zkusil občas nad plán přidat, ale sám zjistil, že to není ono. "Byl jsem z toho zničený, tak jsem si říkal, že zkusím tu jeho druhou cestu, trochu víc odpočívat. A nakonec mi to bylo docela příjemné," musel uznat Jakš v Koreji.

Pro další průběh Her je deváté místo ve skiatlonu výborným odrazovým můstkem. "Byl jsem desátý, teď devátý, a kdybych byl dál osmý a ještě se posouval, bylo by to fajn," řekl Jakš. Další start ho čeká v pátek na volné patnáctce. "Bruslení se mi jelo dobře. Kdybych mohl zajet podobný výsledek, tak to by bylo skvělé," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články