Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijský oheň uhasl, Hry "nových obzorů" budou v paměti hořet dál

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu jsou minulostí. Při závěrečném ceremoniálu, kde českou vlajku nesla dvojnásobná olympijská šampionka Ester Ledecká, je tradiční formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Symbolickou štafetu v podobě olympijské vlajky převzal Peking, kde se příští zimní olympiáda uskuteční v roce 2022.

Slavnostní večer otevřela hra barev, světel a ohnivých efektů, které lemovala celý ceremoniál. V úvodu nechyběla připomínka všech sportů z Her. Krasobruslaři následně vytvořili olympijské kruhy, které na obloze zrcadlil jeden z ohňostrojů. Na ploše se objevil též barevný uzel symobolizující lásku a štěstí.

Ceremoniálu se zúčastnil korejský prezident Mun Če-in a šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, ale také dcera Ivanka prezidenta USA Donalda Trumpa či někteří představitelé KLDR.

Olympijský stadion v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK/AP

Režisér ceremoniálu navázal na zahájení i dalšími prvky, nechyběla výrazná hudba, která tentokrát propojovala tradiční i moderní prvky. Klasika tak byla okořeněna tvrdými basovými rify.

Nechyběl sestřih 17 dnů sportovních soubojů a příběhů, které okouzlily celý nejen sportovní svět. 92 výprav závodníků se poté vydalo na 72 metrů širokou plochu stadionu, který bude po skončení Her rozložen.

Na Hrách v Pchjongčchangu se rozdělovalo 102 sad medailí

Sedm cenných kovů získala česká výprava. Její hvězdou byla šampionka v lyžařském super-G a obřím slalomu na snowboardu Ester Ledecká, která při zakončení nesla českou vlajku. Stříbrné medaile přidali rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář, bronz získaly rychlobruslařka Karolína Erbanová, biatlonistka Veronika Vítková a Eva Samková ve snowboardcrossu.

Vlajku českého týmu, který odjíždí z Koreje se ziskem sedmi medailí, nesla Ester Ledecká, dvojnásobná držitelka olympijského zlata ze super-G a obřího paralelního slalomu na snowboardu.

Na ploše stadionu vyhrazeného pro ceremoniály naopak chyběla vlajka ruská, Mezinárodní olympijský výbor takovou možnost nedovolil. Naděje Rusů na ukončení suspendace ještě před koncem olympiády zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu Her.

Další zastávka: Peking. Tam budou ZOH v roce 2022
zdroj: ČTK/AP

Vyhlášen byl klasicky poslední závod OH, v tomto případě dva: nejdelší běžecké závody na lyžích, tedy padesátka mužů a třicítka žen, který opanoval Finb Iivo Niskanen, resp. Norka Marit Björgenová, vůbec nejúspěšnější olympionička v historii.

Pak už zněly tradičně hymny - nejdříve ta řecká, kterou následovala i hymna olympijská. Při předávání štafety dalšímu pořadateli zimních olympijských her převzal starosta Pekingu Čchen Ťi-ning olympijskou vlajku od starosty oblasti Pchjongčchang Sim Če-kuka prostřednictvím prezidenta MOV Bacha. Ten označil proběhlou olympiádu za Hry "nových obzorů".

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články