Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympijskou hymnu Rusové přezpívali. Věděli jsme, že to uděláme, prohlásil Kovalčuk

Na olympijských hrách kvůli dopingové kauze zaznít neměla, po finále hokejového turnaje však ruskou hymnu přeci jenom slyšet bylo. Postaralo se o to slavící mužstvo olympijských sportovců z Ruska (OSR), které přezpívali i hymnu olympijskou. Rusové po duelu přiznali, že to plánovali a sankcí se nebojí.

Slavící hokejisté Ruska po zisku zlatých olympijských medailí
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Z reproduktorů v hokejové hale se linula olympijská hymna, kterou ale nikdo téměř neposlouchal. Naopak z ledu a tribun zněla jiná, ta ruská. Vítězná sestava olympijských sportovců z Ruska (OSR) po triumfu nad Německem 4:3 v prodloužení za pomoci fanoušků předvedla výrazný výkon také při zpěvu.

Hvězdný útočník Ilja Kovalčuk připustil, že tým byl pro případ výhry dopředu domluvený, že dá ruskou hymnou najevo nesouhlas se všemi okolnostmi, ačkoli jejím zpěvem na sportovišti porušil pravidla o neutralitě. Ta byla nastavena, aby mohli ruští sportovci v Pchjongčchangu vůbec usilovat o medaile.

"Věděli jsme, že to uděláme, když vyhrajeme," řekl historicky nejlepší střelec ruského hokeje pod pěti kruhy.

"Myslím, že tahle myšlenka byla v každém z nás. A pak, když jsme se tam seřadili, jsme začali zpívat hymnu. Vlajku jsme měli zakázanou, tak jsme museli něco udělat. Pro ruský lid jsme zpívali. A jestli se bojím, že za to budeme nějak potrestáni? Vždyť je přece svoboda slova," zdůraznil zase obránce Bogdan Kiselevič.

Rusové si každopádně triumf pořádně užívali a i ty největší hvězdy týmu v čele s Kovalčukem či kapitánem Pavlem Dajcukem byli dojatí. "Moc to pro nás znamená, vždyť jsme nevyhráli od olympiády v roce 1992. A to už je nějaká doba... Tohle byl náš sen. A můj sen od mých pěti let, kdy jsem začal s hokejem. Je to skvělé, úžasný pocit," popsal Kovalčuk.

"Je to ohromný moment a my jsme všichni moc šťastní. V pondělí budou možná v Rusku prázdniny. Je skvělý pocit, když uděláte něco takového pro svou zemi," prohlásil Dacjuk, jenž dal celkovým triumfem se spoluhráči zapomenout na propadák v Soči před čtyřmi lety. Rusové doma moc toužili vyhrát, jenže před Putinovými zraky je už ve čtvrtfinále vyřadilo z bojů o medaile Finsko.

Právě Putin, který je velkým hokejovým fanouškem, byl také prvním gratulantem. Volal brzy po skončení zápasu a trenér Znarok věděl, že telefonát z tohoto čísla musí i přes mimořádné okamžiky přijmout. Bylo patrné, že jeho družný hovor se docela protáhl.

"Volali i premiér Dmitrij Medveděv a předseda Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov. Bylo to od nich velmi pěkné, všichni gratulovali," řekl Znarok. "Sloužím vlasti!" zasalutoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články