Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Novotný: Krátký program Medvěděvové v soutěži týmů byl úžasný

Za úžasný označil výkon Jevgenije Medvěděvové v týmové soutěži někdejší český krasobruslař René Novotný. Ruská závodnice sice svému výběru olympijských sportovců z Ruska ke zlatu nepomohla, na ledě však předvedla dechberoucí podívanou. Novotný její nový světový rekord ocenil a podpořil také zařazení synchronizovaného bruslení na program Her.

Jevgenija Medvěděvová
zdroj: ČTK/AP Photo autor: Bernat Armangue

Medvěděvová soutěžící pod neutrální vlajkou v krátkém programu překonala vlastní světový rekord. René Novotný si v této souvislosti klade otázku, kam je ještě možné posunout hranice krasobruslařské techniky.

"Krátký program Medvěděvové byl úžasný. I když to není zaznamenáno u Mezinárodní bruslařské federace, první čtverný skok skočil Jozef Sabovčík. V tom období jsme se bavili o tom, jestli je vůbec možné skákat další čtverné skoky. A dnes už bruslaři skáčou všechny čtverné skoky kromě čtverného axela," popisuje Novotný.

"Někdy se sám sebe ptám, jestli je vůbec někdo čtverného axela schopen skočit. Myslím, že už ne, ale hranice se posunuly neuvěřitelně. Když vezmu svoji disciplínu sportovních dvojic, tak tam už máte čtverné odhazované skoky, třeba čtverný twistovaný lutz," říká Novotný.

Týmová soutěž je na Hrách teprve podruhé. Novotný by ji rozhodně nerušil, i když uznává, že hodnota individuální a týmové medaile se liší. "Medaile z týmové soutěže není v našem bruslařském světě vnímána prioritně, přeci jenom jakákoli olympijská medaile z individuální soutěže má obrovskou hodnotu. V týmové se to bere tak, že se můžete stát součástí týmu, i když nepatříte mezi top špičku," vysvětluje bývalý mistr světa.

Třetí místo v soutěži krasobruslařských týmů obsadili Američané, za které Mirai Nagasuová jako první Američanka skočila na olympijských hrách trojitý axel. Předtím ho pod pěti kruhy zvládly jen Japonky Midori Itová a Mao Asadaová. Ženy totiž trojitý axel skáčou jen výjimečně.

"Trojitý axel je nejtěžší z trojitých skoků, je to tři a půl obratu. Výskok dívek přeci jenom není takový jako u mužů. Ty dvě Japonky byly vynikající skokanky z toho důvodu, že měly výborné odrazové schopnosti," vysvětluje Novotný.

Podporuje i zařazení synchronizovaného bruslení na program Her. Krasobruslení je podle něj na vzestupu a patří mezi nejsledovanější sporty. "Jsme jediný sport, který na závěr olympiády nabízí exhibiční vystoupení. I to hovoří za určitou výjimečnost," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články