Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nováková taktiku na skiatlon neplánuje. V mrazu se jí jezdí dobře

V sobotu pojedou běžkyně na lyžích skiatlon a na nejlepší české umístění si brousí zuby Petra Nováková. Na obtížné trati si chce hlídat favoritky, žádnou extra taktiku nechystá. Mrazivé počasí jí nevadí. Přímý přenos vysílá ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz od 8:15.

Petra Nováková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jon Olav Nesvold

Právě ve skiatlonu si čtyřiadvacetiletá Nováková doběhla pro nejlepší výsledek v kariéře ve Světovém poháru. V Lillehammeru byla v prosinci 2015 šestá. Před čtyřmi lety dokončila při své olympijské premiéře v Soči skiatlon pětatřicátá.

"Těším se na každý závod. Mám skiatlon ráda, ale letos jsem ho nejela, ani patnáctku, tak uvidím, jak na tom budu," řekl svěřenkyně kouče Lukáše Krejčího. "Taktiku neplánuju, spíš budu reagovat, jak se pojede balíku."

Na přemrzlém sněhu počítá, že se pojede možná pomaleji. Tratě označila za zvláštní, protože jsou prakticky bez rovinky. "A hlavně ve spodní části hodně fouká. Každá holka pojede s respektem, aby jí nedošlo," míní Nováková, která skončila v lednu třináctá v etapové Tour de Ski. V této sezoně Světového poháru je jejím nejlepším výsledkem deváté místo.

Mráz zvládá bez pásek

S mrazivým počasím si hlavu neláme. "Dýchá i jezdí se mi v tom dobře. Od studeného větru jsem měla ošlehané tváře, ale funkčně mi to nevadí," řekla. Na rozdíl od řady jiných závodníků si většinou nelepí na obličej ochranné pásky. "Na posledním tréninku jsem si to nalepila, ale vadí mi, že mám něco na obličeji. Radši jezdím míň oblečená, protože pak si člověk přijde jako medvěd a nemůže se moc hýbat," uvedla.

V rámci závěrečné přípravy absolvovala kemp v italském středisku Passo di Lavazé. "Mám ráda vysokohorskou přípravu před vrcholnou akcí," řekla. Podobný model zažila před Soči i před mistrovstvím světa do 23 let. "Svědčí mi to a doufám, že mi to pomůže."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články