Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Norsko slaví historické zlato ve sjezdu. Svindal je nejstarším vítězem

Aksel Lund Svindal se v 35 letech stal nejstarším olympijským vítězem v alpském lyžování. Fenomenální Nor zvládl nejlépe nástrahy olympijského sjezdu a vyhrál před krajanem Kjetilem Jansrudem. Pro tuto severskou zemi je to historicky vůbec první olympijské zlato v této disciplíně. Na třetím místě je Švýcar Beat Feuz.

Aksel Lund Svindal
zdroj: Reuters

Svindal rozhodl norský souboj s náskokem 12 setin a získal druhé olympijské zlato v kariéře po triumfu v superobřím slalomu ve Vancouveru. "Párkrát už jsem vyhrál Světový pohár a ten pocit znám, ale tohle je jiné," řekl vítěz 35 závodů SP, z toho čtrnácti ve sjezdu, který v letech 2013 a 2014 ovládl také celkově. "Člověk je pod tlakem vzhledem k tomu, jak moc to chce. Ty emoce, když se v cíli podíváte na tabuli a vidíte, že jste první, ty jsou v tuto chvíli víc než jakýkoliv rekord," řekl.

V Kanadě byl před osmi lety ve sjezdu druhý a na stejný výsledek to vypadalo i tentokrát, protože Jansrud po něm zajížděl nejrychlejší mezičasy. V jednu chvíli vedl i o 43 setin, ale v závěru i kvůli nepovedenému skoku zpomalil a umístění ze Soči 2014 vylepšil jen o jednu pozici.

"Dole jsem na Aksela něco ztratil, ale jsem šťastný. Když se podíváte na závody ve Světovém poháru, tak spolu bojovali o pódium hlavně Aksel a Beat, já předváděl trochu nevyrovnané výkony. Chtělo to mimořádný výkon a skoro se to povedlo," řekl Jansrud.

Úřadující mistr světa Feuz, který v královské disciplíně vede díky třem vítězstvím v sezoně aktuální pořadí Světového poháru, skončil třetí o dalších šest setin sekundy. "Svým způsobem je 18 setin od zlata k vzteku, ale medaile se počítají. Stát na stupních vítězů je také něco neuvěřitelného," řekl Feuz po zisku první olympijské medaile v kariéře. 

Bez medaile skončili Rakušané. Nejlepší z nich Vincent Kriechmayr nenavázal na triumf v tréninku a byl sedmý, držitel zlata ze Soči Matthias Mayer se po pádu v úterním kombinačním sjezdu musel spokojit s devátým místem. Ani on se tak nestal prvním úspěšným obhájcem v sedmdesátileté historii olympijských sjezdů.

"Jsem naštvaný, protože v trénincích se mi tady docela dařilo," uvedl sedmadvacetiletý Mayer, jenž byl ve dvou tréninkových jízdách čtvrtý. "S tímhle nemůžu být spokojený, celou sezonu jsem nikdy na vítěze 1,2 sekundy neztratil," řekl nečekaný šampion z minulých Her.

Z Čechů nejlépe zajel Forejtek

Z českých reprezentantů byl nejlepší na 38. místě Filip Forejtek se ztrátou 4,54 sekundy na nového šampiona. Janové Hudec se Zabystřanem se s více než šestisekundovým odstupem zařadili na 45. a 46. místo, Ondřej Berndt, který v Koreji laboruje se zlomeným palcem na ruce a v úterní kombinaci obsadil 16. místo, do závodu nenastoupil.

Závod na 2850 metrů dlouhé trati v Čongsonu se měl jet původně v neděli, ale lyžaře nepustil na svah vítr. Dnes panovaly v Koreji ideální podmínky.

Výsledky sjezdu mužů

1. Svindal 1:40,25, 2. Jansrud (oba Nor.) -0,12, 3. Feuz (Švýc.) -0,18, 4. Paris (It.) -0,54, 5. Dressen (Něm.) -0,78, 6. Fill (It.) -0,83, 7. Kriechmayr (Rak.) -0,94, 8. Roger (Fr.) -1,14, 9. Mayer (Rak.) -1,21, 10. Sander (Něm.) -1,37, ...38. Forejtek -4,54, 45. Hudec -6,17, 46. Zabystřan (všichni ČR) -6,35.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články