Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

"Nedopuji," dušovala se v kampani ruská bobistka Sergejevová. Dopovala

Bobistka Naděžda Sergejevová, která ve středečním závodu skončila dvanáctá, je druhým ruským olympionikem s pozitivním dopingovým testem na Hrách v Koreji. Sergejevová byla pozitivně testována na látku zvyšující výkonnost 18. února, pět dní před tím prošla dopigovým testem bez problémů. Sergejevová přitom pár týdnů před olympiádou vystoupila v kampani Ruského olympijského výboru s tričkem "Já nedopuji".

Naděžda Sergejevová
zdroj: Youtube

Pozitivní test Sergejevové potvrdil šéf ruského svazu bobistů Alexander Zubkov, jenž sám kvůli dopingu přišel o dvě zlaté medaile ze Soči. Podle něj měla třicetiletá závodnice v těle zakázanou látku trimetazidin obsaženou v léku na srdce, který jí ale nepředepsal lékařský tým výpravy.

Třicetiletá ruská pilotka vinu odmítá. "Potvrdila nám, že takový lék neužila, a tým řekl, že jí žádnou medikaci nevydal," uvedl Zubkov. Ruský bobový svaz si však podle svého vyjádření uvědomuje závažnost situace i fakt, že případ Sergejevové bude mít dopad na celou výpravu.

Rusům se návrat vlajky vzdaluje

Sergejevová mohla v Pchjongčchangu startovat díky tomu, že prošla přísnými prověrkami. "Hodně lidí mě tady opravdu srdečně vítalo. Říkali, že jsou rádi, že jsem tady. Například Američanky a Kanaďanky se se mnou baví mnohem víc než dříve. Asi je to tím, že jsem čistá," řekla ještě před zahájením Her bobistka, která se v dějišti olympiády pohybovala v tričku s nápisem "Já nedopuji".

O první dopingový případ olympijských sportovců z Ruska se v Koreji postaral curler Alexandr Krušelnickij a přijde o bronz ze soutěže smíšených dvojic.

Jeho nález meldonia spolu s pozitivním testem Sergejevové jsou pro Rusko vážnou komplikací před plánovaným jednáním s Mezinárodním olympijským výborem, který by měl v sobotu rozhodnout, zda formálně zruší pro zemi trest. Rusové věřili, že suspendace by mohla být ukončena a už při nedělním závěrečném ceremoniálu v Pchjongčchangu by mohli mít zpátky svoji státní vlajku.

V sítu dopingových kontrol uvízli během Her v Pchjongčchangu také slovinský hokejista Žiga Jeglič a japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články