Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

MOV začne v říjnu s výslechy Rusů kvůli dopingu, žádné závěry zatím nemá

V říjnu by mohla vyšetřovací komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) začít s výslechy ruských sportovců podezřelých z manipulace s dopingovými vzorky na zimních hrách v Soči 2014. Její šéf Denis Oswald to řekl na zasedání v Limě, kde zveřejnil průběžnou zprávu o stavu vyšetřování.

Sportovní laboratoř v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Žádné konkrétní výsledky nepředložila ani druhá komise, jež se pod vedením Samuela Schmida zabývá podezřením ze systematického dopingu v zemi a rolí ruské vlády. Zaznělo, že k dispozici zatím nejsou žádné detailní informace.

Na závěrech obou komisí bude podle všeho záviset účast ruských sportovců na ZOH v Pchjongčchangu. Pro jejich vyloučení se v Peru vyslovila Asociace národních antidopingových organizací (NADOs). Ta již dříve požadovala pro ruské sportovce plošný zákaz startů na všech mezinárodních soutěžích kvůli podezření z rozsáhlého státem řízeného dopingu v zemi, na který ukázala zpráva vyšetřovatele Světové antidopingové agentury (WADA) Richarda McLarena.

Hry v Pchjongčchangu začnou už za necelých pět měsíců (9.-25. února), obě komise prý ale ještě potřebují nějaký čas, než dospějí ke konkrétním závěrům. Oswald v současnosti čeká na výsledky zkoumání forenzními metodami. Aktuálně jde podle něj o první várku padesáti vzorků ze Soči označených jako ty, které mohly být po dopingové kontrole nahrazeny za "čisté". "Až budeme mít výsledky, pozveme sportovce k výslechu," uvedl Oswald.

Uvědomuje si prý, že před hrami v Pchjongčchangu tlačí jeho komisi čas, a konečnou zprávu by rád předložil do konce roku. Co nejrychlejší výsledky chce mít na stole i prezident MOV Thomas Bach, rozhodnutí by pak mělo padnout záhy. "Nesmí se stát, aby zimní hry byly zastíněny trvajícím procesem týkajícím se Ruska," uvedl Bach.

Na loňské olympiádě v Riu de Janeiro závisela účast ruských sportovců na rozhodnutí jednotlivých sportovních federací. MOV nedal na doporučení WADA k plošnému vyloučení a řada ruských sportovců směla startovat. Výjimkou byli zejména atleti, jejichž kolektivní zákaz účasti na mezinárodních akcích platí dosud. Federace IAAF pouze povoluje závodění Rusů jako neutrálních sportovců, pokud prokážou, že nejsou napojeni na ruský systém.

Antidopingový systém v Rusku v současnosti prochází reformami a jejich postup i přes odmítavý postoj NADOs vyzdvihl v Limě šéf WADA Craig Reedie. "Došlo k velkému pokroku. Je důležité, aby ruská antidopingová agentura (RUSADA) znovu zahájila činnost," řekl Reedie, podle něhož by RUSADA mohla začít plně fungovat do konce roku. "V listopadu na zasedání v Koreji by mohlo vedení WADA doporučit, že RUSADA splňuje podmínky," podotkl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články