Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Koudelka: Forma sice není, ale ve skocích se to může rychle změnit

S nadějí, že ve skocích na lyžích se forma může změnit nevídaně rychle, odletěl do Pchjongčchangu Roman Koudelka. Nejzkušenější z pětičlenného českého týmu se v letošní sezoně trápí. Jak ale sám říká, v olympijském závodě se může stát cokoliv.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Čeští skokané odletěli do Pchjongčchangu se skromnými cíli. Přece jen v letošní sezoně Světového poháru výsledkově paběrkují, a když už na některém ze závodů proklouzli do druhého kola, bylo to bráno bezmála za velký úspěch. Koudelkovi se dařilo prakticky jen v polském Zakopaném, kde skončil na dvacátém místě.

Bohužel, náznak zlepšující se formy v mizerné sezoně nevydržel dlouho a o minulém víkendu ve Willingenu české barvy mezi nejlepšími znovu chyběly. Navíc Koudelka spadl na dopadu a mohl být rád, že si nepřivodil žádné zranění. Podobně vypadají výsledky i zbylé čtveřice nominovaných skokanů. Vrcholem sezony je zatím třinácté místo Čestmíra Kožíška z Kulmu.

Před odletem ovšem Koudelka působil odhodlaně. Jak sám říká, skoky mají tu výhodu, že ke změnám formy může dojít velmi rychle. V závodech navíc svou roli hrají i podmínky, a také to, jak komu můstek sedne. V tom může být česká výhoda. Koudelka totiž říká, že má korejské můstky rád a zná je z loňských závodů Světového poháru.

"Už jsme tam vloni měli závody SP na velkém i malém můstku. Můstky jsou pěkné. Trochu větrné, takže to bude trošku loterie, ale to už k tomu patří," hodnotil Koudelka pro Českou televizi. "Forma sice není, ale ve skocích se to dá hodně rychle změnit. Závod vám může sednout, a to je to, proč mám naději a proč se na závody těším," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka: Formu nemám, ale dá se to rychle změnit

Do Pchjongčchangu odlétal s janým cílem - prezentovat se lépe, než tomu v této sezoně bylo doposud. Zároveň ví, že olympijský závod je něco jiného než "běžné" podniky seriálu SP. "Pevně v to doufám. S tím cílem tam jedu, aby to bylo lepší než doposud. Může se stát cokoliv. To je moje velká naděje před závody," přiznává Koudelka.

Na co se těší nejvíce? Na samotné závody, které začínají už ve čtvrtek ještě před slavnostním zahájením kvalifikací na středním můstku, a také na celkovou atmosféru Her. Bude moci porovnávat, neboť byl členem české výpravy už ve Vancouveru a také v Soči. Koudelkovým maximem je před startujícími Hrami dvanácté místo ze závodu na středním můstku (2010).

V prvním tréninku neúspěch

Dopolední první trénink se však nepovedl. "Moc se mi k tomu vracet nechce. Byl jsem ze všech poslední," připomněl nevydařený skok (63,5 m). "Nervózní nejsem, vždyť k favoritům nepatřím. Snažím se chytit rytmus, abych začal zase skákat stabilně. Potřebuju se dostat do pohody a zdravě se naštvat," říká.

"Bojím se, abych něco nezkazil. Musím otočit myšlení a začít bojovat," prohlásil Koudelka, který se po pokaženém prvním olympijském pokusu zlepšoval. V dalších dvou dopoledních skocích atakoval 90 metrů a v prvním večerním pokusu dopadl přesně na stovku. V dalších měl 95,5 a 94 metrů, byl v lepší polovině pole a z Čechů nejvýš.

Podobně jako on může už na třetí olympiádě startovat i Lukáš Hlava. "První skok jsem také ještě spal," připomněl, že skokani přiletěli v úterý. Na aklimatizaci tak nemají tolik času jako jiní, jelikož ještě o víkendu se závodilo ve Willingenu. "Musíme se přizpůsobit. Problém to nedělá a výhodu nikdo nemá," uvedl Koudelka.

Olympijskými nováčky jsou loňský juniorský mistr světa Viktor Polášek, Vojtěch Štursa i Kožíšek. "Snažím se to brát jako klasické závody. Lidé jsou tady stejní, jen je pro mě nový můstek. Uvidíme, až zapálí oheň, jestli padne tíha," řekl Polášek. "Jsem z Her nadšený, jak je to nazdobené a jak funguje. Mám pozitivní dojmy," dodal Štursa.

Mladíci plánovali, že vyrazí na slavnostní zahájení. "Ať máme zážitek," shrnul za všechny Kožíšek s tím, že není nutné na stadionu strávit dlouhou dobu, protože sportovci můžou kdykoli odejít. Rozhodovat se budou i podle toho, kdo postoupí do sobotního závodu. "Jsme tu především pro závody," řekl Štursa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články