Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kouč Sáblíkové o své tradiční proměně: Končím jako trenér a jsem psycholog

Trenér Petr Novák dovedl rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou již k pěti olympijským medailím a desítkám úspěchů na dalších vrcholných akcích, před sobotním startem v Pchjongčchangu se ale z kouče tradičně mění v psychologa. Jeho třicetiletá svěřenkyně bude na trati 3000 metrů obhajovat stříbro ze Soči a Novák se ji bude snažit naladit do dobré pohody.

"Teď začíná chvíle, kdy končím jako trenér a začínám být spíše psycholog. Budu se snažit udržet náladu a psychiku v takových mezích, aby si věřila. Aby nastupovala s tím, že bojuje klidně i o zlato," řekl Novák dva dny před prvním startem Sáblíkové.

Česká reprezentantka měla před olympiádou problémy se zády, řadu týdnů netrénovala a sama v dějišti her přiznala, že neví, co má od úvodní trojky očekávat. "Vzhledem k tomu, co si Martina prožívala, tak musí jet lépe (než v sezoně). Musela se zákonitě zlepšit, proto věřím, že je jednou z hlavních kandidátek na medaili," dodal zkušený kouč, pod jehož vedením se Sáblíková představila již na třech olympiádách.

Závod na 3000 metrů žen odstartuje v sobotu ve 12:00 SEČ. Sáblíková se představí v závěrečné rozjížďce společně s Ruskou Natalijí Voroninovou a na oválu v Kangnungu bude obhajovat stříbrnou medaili ze Soči, ve Vancouveru 2010 trojku vyhrála.

Všiml si, že v posledních dnech se Sáblíková cítila dobře. Jeden den trojnásobná olympijská vítězka dokonce vynechala trénink s tím, že si chce déle udržet dobrý pocit z předešlé přípravy na ledě. "Málokdy bývá tak uvolněná. Jestliže taková je, asi sama cítí, že se to zlepšilo. Je příjemná, fajn. Až mě to překvapuje," přiznal Novák. Přesto věří, že se její pohoda může ještě zlepšit. "Jde o to dostat ji do ještě o patnáct procent lepšího rozpoložení," uvedl.

Vítězné gesto Martiny Sáblíkové
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

V jiné roli než v Soči

Devětašedesátiletému kouči je jasné, že Sáblíková je ve zcela jiné pozici než před čtyřmi lety v Soči. "Pamatuji si, že tehdy jí to tři dny do startu vůbec nešlo. Říkala mi, že se necítí. A nakonec to dopadlo docela dobře," podotknul Novák.

"Tady je situace jiná, protože ví, že měla výpadek a nemohla trénovat, jak bych chtěla. Jde do toho z jiné pozice. Není favoritka, kterou v Soči všichni naháněli. Teď je to jinačí. Nyní bude ona nahánět ostatní," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková s předstihem odletěla do Pchjongčchangu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články