Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Klaebo má jako nejmladší běžec na lyžích zlato, ve sprintech triumfovala i Nilssonová

Běžecké lyžování má nového nejmladšího olympijského vítěze. Ve sprintech se zapsal do historie Nor Johannes Hösflot Klaebo, který triumfoval v 21 letech. Ženskou část ovládla Švédka Stina Nilssonová, pro niž to bylo rovněž premiérové zlato pod pěti kruhy. Jedinou českou reprezentantkou, která se dostala do vyřazovací části, byla Kateřina Beroušková, jež vypadla ve čtvrtfinále a obsadila 26. místo.

Nor Johannes Hösflot Klaebo se raduje po vítězství ve sprintu
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Vedoucí muž průběžného pořadí Světového poháru Klaebo rozhodl o první olympijské medaili únikem ve stoupání. Díky velkému náskoku si mohl v cílové rovince dovolit slavit a nakonec vyhrál o 1,3 sekundy před Federicem Pellegrinem. Italský reprezentant získal stříbro o dvě setiny před Alexandrem Bolšunovem z Ruska.

Klaebo, který v tomto ročníku Světového poháru vyhrál pět ze sedmi sprintů, se ve věku 21 let a 114 dní stal nejmladším olympijským vítězem v běžeckém lyžování. Dosavadní rekord patřil Švédovi Gundemu Svanovi, který v roce 1984 v Sarajevu triumfoval ve 22 letech a 32 dnech.

Nilssonová rovněž díky nástupu ve stoupání ve finále porazila o tři sekundy obhájkyni triumfu z Her v Soči Maiken Caspersenovou Fallaovou z Norska, třetí byla Julija Bělorukovová z Ruska. Čtyřiadvacetiletá Švédka získala druhou olympijskou medaili v kariéře, před čtyřmi lety byla členkou bronzové štafety.

Beroušková do čtvrtfinále postoupila díky 23. místu v kvalifikaci, ve které uspěla na sedmý pokus v kariéře. "To pro mě bylo velké překvapení. Vždyť já nejsem žádná sprinterka. Proto doufám, že výkonnost půjde nahoru, jednak díky těmto nasbíraným zkušenostem a také samozřejmě díky tréninku," řekla.

První start ve vyřazovací části šestadvacetileté závodnici nevyšel, ve své jízdě skončila se ztrátou 16 sekund poslední a do semifinále neprošla. "Ještě v prvním kopci jsem si říkala, že těm holkám jakžtakž stačím, ale ve druhém už zapnuly jiný rychlostní stupeň. A ten, musím říct, jsem teda fakt neměla," řekla Beroušková.

Už v kvalifikaci naopak skončily její kolegyně Karolína Grohová na 43. a Petra Hynčicová na 45. příčce. Neuspěli ani muži, nejlepší z českého tria Aleš Razým obsadil 44. příčku a na umístění v postupující třicítce ztratil tři vteřiny. Miroslav Rypl s Michalem Novákem byli o dalších sedm sekund pomalejší a obsadili 59., respektive 61. příčku.

Sprint klasickou technikou:

Muži: 1. Klaebo (Nor.) 3:05,75, 2. Pellegrino (It.) -1,34, 3. Bolšunov (OSR) -1,36, 4. Golberg (Nor.) -3,81, 5. Svensson (Švéd.) -7,73, 6. Hakola (Fin.) -20,72, ...v kvalifikaci 44. Razým, 59. Rypl, 61. Novák (všichni ČR).

Ženy: 1. Nilssonová (Švéd.) 3:03,84, 2. Fallaová (Nor.) -3,03, 3. Bělorukovová -3,37, 4. Něprjajevová (obě OSR) -9,14, 5. Falková (Švéd.) -11,16, 6. Digginsová (USA) -11,23, ...ve čtvrtfinále 26. Beroušková, v kvalifikaci 43. Grohová, 45. Hynčicová (všechny ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články