Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hlavně ne problémy jako před Soči. Ledecká zatím září i díky pravidelnému cvičení

Je velkým unikátem. Nikdo jiný mezi elitou nekombinuje Světový pohár ve snowboardu a na sjezdovkách. Tělo Ester Ledecké ale kvůli tomu dostává pořádně zabrat. Česká hvězda proto skoro každý den cvičí za pomoci osobního fyzioterapeuta Jakuba Marka až dvě hodiny, aby se nezopakovaly problémy před olympiádou v Soči. A zatím se jí to daří.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kazuki Wakasugi

Moc dobře si pamatuje, jak před olympiádou v Soči 2014 přetížené tělo stávkovalo a kvůli bolesti vyhřeznuté meziobratlové ploténky nejspíš přišla o medaili. Za měsíc a půl pojede v roli favoritky na další hry a doufá, že v Pchjongčchangu se podobná situace, kdy se ani nemohla sama obout, nebude opakovat.

"Kdykoliv se může stát, co se přihodilo před Soči, protože záda byla trošku rozbitá, ale dělám maximum, abych tomu předešla," uvedla Ledecká po dvou snowboardových výhrách v paralelním obřím slalomu SP a devátém místě ve slalomu v Itálii.

Ještě v Krasné Poljaně říkala, že v posteli ji nikdo neudrží, ale začne cvičit. "Co mi řeknou a rehabilitovat tak, jak mi doporučí," slíbila tehdy Ledecká. Proto po Soči angažovala do týmu Marka, přezdívaného Kubka. S jeho pomocí cvičí a žádné výraznější problémy už neměla.

"Mám ho celou sezonu všude po ruce. To je pro mě obrovská změna. Snažíme se udržovat vnitřní svaly, aby držely kostru, abych zůstala zdravá, a zatím se nám to vede," zaklepala na dřevo Ledecká, vnučka hokejového mistra světa Jana Klapáče, který ji vždy přes léto připravuje kondici.

Dříve měla Ledecká velké vnější svaly a záda trpěla. "Měla jsem na nich dva obrovské salámy. Když jsem se svlíkla, každý fyzio volal hned další, aby se přišli podívat," vzpomínala Ledecká. Proto musela změnit přístup k tělu. "Teď je schopná svaly optimálně zapojovat a fungovat ekonomičtěji," řekl fyzioterapeut.

"Klobásy" na zádech stále má, ale jsou už výrazně menší. "A zvládám to kompenzovat," doplnila Ledecká, dnes už na prkně dvojnásobná mistryně světa a dvakrát držitelka velkého křišťálového glóbu za paralelní disciplíny.

K tomu přispěla každodenní práce. Tělu se věnuje ráno, večer a někdy mívá trénink i odpoledne. "Zapojujeme vnitřní svalstva, k tomu jsou různé uvolňovačky, abych to měla v pohodě, takže dohromady to můžou být až dvě hodiny," spočítala.

Před závody na snowboardu i na lyžích má ještě speciální rozcvičku. "Tam je důležité zapojit core, svalový korzet. Trochu to rozhýbat, rozproudit. To funguje ve všech disciplínách stejně a jedeme to stejně tři roky," řekl Marek.

Více práce je při změnách disciplín. Za uplynulý měsíc a půl trénovala Ledecká na prkně, pak jezdila měsíc na lyžích a nyní má za sebou zase snowboardový týden. "Soustředíme se na zapojení diagonálních řetězců, aby začínala pohyb, jak má. Protože je iniciace trochu jiná, tak má tendenci začínat po lyžích na snowboardu trochu lyžařsky a opačně. Tam se snažíme přizpůsobit. Zabere to čas," poodhalil Marek.

V započaté olympijské sezoně nedělají nic navíc. Fungují stejně. "Ester všechno baví a my se snažíme jí vyhovět, jak to jen jde," konstatoval Marek. Za tři roky společného fungování už pozná, kdy je přetažená. "Je těžké jí vysvětlit, že teď už je čas si odpočinout. Smlouvá, ale je čím dál víc rozumnější," řekl Marek a vtipkoval, že pomůže hrubá síla. "Je třeba jasně říct, že už toho je dost, a ona to pochopí."

Zapálení Ledecké pro sport je podle něj abnormální. "Ona to fakt vyhledává a snaží se makat víc než ostatní," zdůraznil fyzioterapeut, proč je na sněhu výjimečná.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články