Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Historické finále a po 66 letech obhajoba zlata. Hanju slavil v slzách

Naposledy se něco podobného povedlo v roce 1952 Američanu Dicku Buttonovi. Od té doby dlouhých 66 let žádný z krasobruslařů nedokázal obhájit olympijské zlato. Až teď. Japonec Juzuru Hanju navzdory nedávnému zranění kotníku po pouhém měsíci tréninku předvedl fenomenální výkon a neskrýval slzy dojetí.

Juzuru Hanju
zdroj: Reuters

V Koreji měl Hanju velkou podporu fanoušků, v hledišti byly tisíce japonských vlaječek. Po triumfu jen těžko hledal slova. "Tohle je nejlepší den mého bruslařského života. Mé slzy šly od srdce. Mohu najít jenom jedno slovo a to je radost," řekl po závodě.

Jel "na jistotu"

Trochu slevil z obtížnosti čtverných skoků pro volnou jízdu. Nepokusil se o čtverný lutz, při kterém si v listopadu na tréninku poranil kotník, ani o čtverný rittberger, který skočil jako první krasobruslař v historii. Po poranění vazů v kotníku dva měsíce nestál na ledě a sváděl boj o to, aby se stihl zotavit do olympiády. "Myslel jsem si jen 'brusli'. Myslel jsem na bruslení, celý den, celý týden, každý den. A věřil jsem," vyprávěl.

Úspěch japonského krasobruslení podtrhl Uno, který stejně jako na loňském mistrovství světa skončil druhý. Sice spadl při čtverném rittbergeru, ale další tři čtverné skoky zvládl. "Zůstal jsem po té úvodní chybě klidný a dokázal jsem odvést dobrý výkon," uvedl po závodě.

První krasobruslařskou olympijskou medaili pro Španělsko získal Javier Fernández, který stejně jako vítězný Hanju trénuje pod vedením Briana Orsera. "Doufám, že to hodně znamená i pro mou zemi. Vím, že to hodně znamená pro mou rodinu, dali do toho tolik úsilí, tolik peněz, tolik času. Stejně jako já," svěřil se.

Dosud jediné cenné kovy ze zimní olympiády získali pro Španělsko sourozenci Fernándezovi Ochoaovi. Starší Francisco v Sapporu 1972 vyhrál slalom, mladší Blanca byla v roce 1992 ve slalomu bronzová. V roce 2002 v Salt Lake City získal pro Španělsko tři zlaté medaile v běhu na lyžích německý rodák Johann Mühlegg, ale přišel o ně kvůli dopingu.

Skončí Fernández na bronzovém vrcholu?

Fernández měl k cennému kovu blízko už před čtyřmi lety v Soči, ale tehdy skončil čtvrtý. "Byla to spousta práce, spousta let pro sen o olympijské medaili. A nakonec jsem ji dostal. Teď mohu spát, mohu odpočívat a opravdu si to užít s lidmi kolem sebe," radoval se.

Šestadvacetiletý Španěl se chystá s trenérským týmem probrat svou budoucnost. "Uvidíme, jestli pojedu na mistrovství světa, nebo nepojedu na svět. Jestli půjdu do příští sezony, nebo ne," řekl. Vkrádají se mu do hlavy myšlenky na konec kariéry. "Už jsem jedním z nejstarších krasobruslařů a posledních pár let jsem byl na vrcholu. Je těžké se tam udržet. Viděli jste, jak talentovaní krasobruslaři tady jsou. Jsou mladší, jsou čerství. Takže uvidíme," dodal šestinásobný evropský šampion.

Chen předvedl šest čtverných skoků

Po dvou pokažených krátkých programech konečně ukázal na olympijském ledě svůj potenciál vítěz finále Grand Prix Nathan Chen. Američan díky tomu vylétl ze sedmnáctého místa až na páté. Pozice po krátkém programu mu prospěla. "Pomohlo mi to úplně zapomenout na výsledek, dokázal jsem si to na ledě užít. Hodně pomohlo, že jsem se zbavil očekávání. Vůbec jsem nebyl nervózní," uvedl krasobruslař, který jako první na olympiádě skočil ve volné jízdě šest čtverných skoků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články