Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Gusev vyhrál produktivitu, nejužitečnějším hráčem turnaje je ale Kovalčuk

Ruští hokejisté ovládli individuální ocenění olympijského turnaje. Kanadské bodování vyhrál Nikita Gusev, který se ve finále proti Německu blýskl čtyřmi body. Ilja Kovalčuk, který získal cenu pro nejužitečnějšího hráče, si na turnaji připsal pět branek a podělil se o korunu krále střelců.

Nikita Gusev se raduje ze vstřelené branky
zdroj: Reuters autor: KIM KYUNG-HOON

Útočník Nikita Gusev vyhrál jako pátý ruský hokejista v historii soutěž produktivity na olympijských hrách. Pětadvacetiletá opora Petrohradu si připsala v šesti zápasech 12 bodů za čtyři branky a osm asistencí.

Před ním dokázali vyhrát kanadské bodování pod pěti kruhy krajané ještě z dob Sovětského svazu Anatolij Firsov (1968 v Grenoblu), Valerij Charlamov (1972 v Sapporu), Vladimir Šadrin (1976 v Innsbrucku) a Vladimir Krutov (1988 v Calgary).

Nejproduktivnějšími českými hráči byli na 15. místě Jan Kovář a Michal Řepík, kteří nasbírali shodně pět bodů za tři góly a dvě přihrávky. Dvaadvacátý skončil s čtyřmi body za tři branky a jednu asistenci Roman Červenka.

Ani zisk dvanácti bodů však Gusevovi nestačil na ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Tím byl zvolen jeho spoluhráč Ilja Kovalčuk. Čtyřiatřicetiletý útočník Petrohradu se dostal také do All Star týmu. Kovalčuk byl společně se spoluhráčem Kirillem Kaprizovem a americkým forvardem Ryanem Donatem nejlepším střelcem v Pchjongčchangu s pěti trefami.

Do nejlepší šestice turnaje byli zařazeni podle hlasů médií kromě Kovalčuka další tři Rusové - brankář Vasilij Košečkin, obránce Vjačeslav Vojnov a forvard Pavel Dacjuk. Doplnili je kanadský zadák Maxim Noreau a osmnáctiletý finský útočník Eeli Tolvanen. Direktoriát turnaje vybral za nejlepší hráče na jednotlivých postech německého brankáře Dannyho Aus den Birkena, obránce Vojnova a útočníka Guseva.

Dalším úspěchem se může pyšnit Dacjuk, který po triumfu ve finále rozšířil Triple Gold Club, ve kterém jsou majitelé zlatých medailí z olympijských her, světových šampionátů a zároveň prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru. Devětatřicetiletý hráč Petrohradu a bývalý dlouholetý tahoun Detroitu vstoupil do vybrané společnosti jako 28. hokejista po finálové výhře Rusů nad Německem 4:3 v prodloužení.

"Hrát za svou zemi je důležitější než vyhrát Stanley Cup. Také je to skvělý pocit, ale můj sen se splnil až dnes. Teď už žádné další nemám," porovnával Dacjuk.

Přehled oceněných hráčů turnaje hokejistů na OH v Pchjongčchangu:

Nejlepší hráči na jednotlivých postech podle direktoriátu turnaje: Brankář: Danny aus den Birken (Německo), obránce: Vjačeslav Vojnov, útočník: Nikita Gusev (oba OSR).

Nejužitečnější hráč podle akreditovaných novinářů: Ilja Kovalčuk (OSR).

All star tým podle akreditovaných novinářů: Vasilij Košečkin (OSR) - Maxim Noreau (Kanada), Vjačeslav Vojnov - Ilja Kovalčuk, Pavel Dacjuk (všichni OSR), Eeli Tolvanen (Finsko).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články