Generálka na olympiádu nevyšla, Češi prohráli s Finskem 0:2

Český národní tým prohrál v Soulu v generálce na olympijské hry s Finskem 0:2. Oba slepené góly seveřanů přišly v 32. minutě od Enlunda a Heiskanena. Do turnaje vstoupí svěřenci kouče Josefa Jandače ve čtvrtek v Kangnungu zápasem proti domácím Korejcům. Utkání odvysílá ihned po skončení vytrvalostního závodu biatlonistů ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz, tedy zhruba od 14:00. Dalšími soupeři Čechů ve skupině A jsou Kanada a Švýcarsko.

Dominik Furch
zdroj: ČTK/ autor: Vondrouš Roman

V brance se prostřídali Pavel Francouz s Dominikem Furchem. Trenérům měla půlhodina hry v podání každého z nich napovědět, kdo z nich je v lepší aktuální pohodě a vstoupí do turnaje jako jednička. Furch přitom hned po střídání pustil dva góly.

Duel kvůli zranění nedohrál útočník Milan Gulaš, nejproduktivnější hráč extraligy. Mezi hokejisty se opět neukázal nachlazený Michal Vondrka, jehož nahradil Dominik Kubalík. Na druhé straně se blýskl čistým kontem Mikko Koskinen.

Podívejte se, jak vypadal předzápasový program v Soulu:

První třetina příliš zajímavých situací před oběma brankami nenabídla. Češi byli zpočátku o něco aktivnější, první větší možnost měl ale na konci šesté minuty Manninen, který z dobré pozice minul. Na začátku druhé části se vyznamenal Francouz proti Hartikainenovi, ve 29. minutě ho zachránila po Peltolově pokusu branková konstrukce. Krátce poté vystřídal Francouze Furch a prožil nejhorší možný nástup do zápasu, jaký si lze představit.

Poté, co stihl pouze před sebe ztlumit Hietanenovo nahození, jež k němu prošlo přes několik hráčů, byl u puku nejrychleji Enlund a otevřel skóre. Už za půl minuty byl rozdíl dvoubrankový, protože z kruhu pro vhazování se parádně trefil Heiskanen.

Snížit mohli Birner a Radil, jenž se protáhl až před Koskinena, ten ale zachoval ledový klid. Horák se dostal k odraženému kotouči po Řepíkově střele, zblízka pohotově zakončil, jenže dlouhán ve finském brankovišti opět skvěle zasáhl.

Podívejte se na dva slepené góly Finska:

Ve třetím dějství dohrávali Češi většinu z početní výhody, kterou si vybojovali před druhou přestávkou, ale bez úspěchu. Stejně si vedli i Seveřané po faulu Sekáče. Zhruba 13 minut před koncem odkulhal po jednom ze soubojů rovnou do kabiny útočník Gulaš. Snížení měl na holi Řepík, který se ocitl na chvilku sám před Koskinenem, jenže musel krotit poskakující kotouč a koncovka nebyla zcela podle jeho představ.

Jestliže Sekáč byl prvním provinilcem na straně Jandačova souboru, Radil v končící 56. minutě již čtvrtým. I proto mohli poražení jen sotva pomýšlet na zdramatizování závěru zápasu.

ČR - Finsko 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Enlund (Hietanen), 32. Heiskanen (Kontiola). Vyloučení: 4:3. Bez využití.

ČR: Francouz (30. Furch) - Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec, Vitásek, Kundrátek, Jordán - Erat, Jan Kovář, Sekáč - Radil, T. Zohorna, Červenka - Gulaš, Mertl, D. Kubalík - Řepík, Horák, Birner - Koukal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Finsko: Koskinen - Kivistö, Lepistö, Koivisto, Hietanen, Ohtamaa, Heiskanen, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Tolvanen, Kontiola, Peltola - Pyörälä, Lajunen, Manninen - Savinainen, Koskiranta, Enlund - Osala. Trenéři: Lauri Marjamäki, Jussi Tapola a Mikko Manner.

Josef Jandač (trenér ČR): "Po delší pauze jsme potřebovali hlavně nahodit zápasový rytmus. Byly tam lepší, ale i horší věci. Oboustranně bylo vidět, že je to zkrátka přípravné utkání. Rozhodla druhá třetina, během níž jsme v krátkém úseku dostali dva góly. Ve třetí třetině, kdy jsme chtěli honit výsledek, jsme byli čtyřikrát vyloučení, což se pak samozřejmě špatně otáčí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články