Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Extrémní mráz vystřídalo sluníčko. Soustředění biatlonistů v Kazachstánu se chýlí ke konci

Už více než týden se v kazašském Almaty připravuje česká biatlonová reprezentace na vrchol roku. Finální příprava se pomalu chýlí ke konci, v sobotu se tým přesouvá do Soulu a následně ještě dál. V Kazachstánu museli závodníci překousnout zejména tuhou zimu. Po příletu místní naměřili extrémních -28°C. "A to je dost," řekl Ondřej Moravec.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře v Alamaty takový mráz nepamatují dvě dekády. Michal Krčmář dokonce musel přímo na letišti jíst s rukavicemi. Postupně se ale vyčasilo, v biatlonovém areálu nad Almaty, který Rybář zná už z dřívějšího působení na zimní univerziádě, bylo i několik stupňů nad nulou a slunečno.

V Kazachstánu se sešla devítka reprezentantů v čele s Veronikou Vítkovou a Moravcem. Nechybějí ani Jaroslav Soukup, Adam Václavík, vedle Krčmáře i Michal Šlesingr nebo nejmladší členka výpravy, jednadvacetiletá Markéta Davidová.

A také Jessica Jislová s Evou Puskarčíkovou. Veronika Zvařičová, která v uplynulém týdnu startovala na mistrovství Evropy v italském Ridnaunu, odcestovala dnes už přímo do Koreje. Lea Johanidesová bude jako necestující náhradnice čekat na telefonu.

Hlavním důvodem soustředění v Almaty, kde je ve výšce 1460 metrů nad mořem parádní biatlonový areál, v němž by se podle Rybáře mohl z fleku jet Světový pohár, bylo doladění formy. "Je tu upraveno asi 15 kilometrů tratí různých profilů," uvedl Rybář.

A další cíl - zvyknout si postupně na časový posun. "Teď to je pět hodin do Almaty a pak tři hodiny do Koreje," podotkl Rybář. Trénink i mráz Češi nakonec přežili ve zdraví, nikdo neonemocněl.

POSLECHNĚTE SI nové vydání Biatlon fokus podcastu před OH:

Pak tu byl ještě jeden aspekt – podobné počasí by totiž mělo panovat i v Pchjongčchangu. "Tam může být taky minus dvacet, takže když přijedeme a budeme na to trošku připravený, může to být dobře," doplnil trojnásobný medailista ze Soči 2014 Moravec, který s týmem využívá zázemí Světové boxerské akademie.

Zatím v olympijském středisku Alpensia vládne slunečné a mrazivé počasí. Ve večerních hodinách místního času, kdy jsou biatlonové soutěže na programu, několik dní před startem Her se má teplota podle předpovědi pohybovat kolem deseti stupňů pod nulou.

Do dějiště zimních olympijských her odletí reprezentanti v sobotu 3. února, biatlonové soutěže startují o týden později sprintem žen, den nato bude následovat závod mužů. Tréninky na sprinty jsou na programu 7., resp. 8. února. Přímé přenosy biatlonových závodů z olympijských her odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští biatlonisté zamířili na dalekou cestu do Kazachstánu
Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články