Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Erbanová, Samková, Krčmář: Absolventi základní školy ve Vrchlabí září v Pchjongčchangu

Polovina českých medailistů z letošních olympijských her chodila na stejnou základní školu ve Vrchlabí. Z města v severní části Královéhradeckého kraje pochází bronzová rychlobruslařka Karolína Erbanová, stříbrný biatlonista Michal Krčmář a bronzová snowboardcrossařka Eva Samková. Veleúspěšné trio doplňuje bronzová biatlonistka Veronika Vítková, která však základní školu na náměstí Míru neabsolvovala.  

Karolína Erbanová se raduje ze zisku bronzové medaile
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Všichni tři měli vyznamenání," uvedl ředitel Petr Jindřich a dodal: "Byly to takové neřízené střely, ale to v nich prostě musí být."

Na Samkovou, Erbanovou a Krčmáře rád vzpomíná i tělocvikář a trenér běžeckého lyžování Aleš Suk  všechny totiž ve sportovních třídách vedl. "Byli to normální žáci. Trošku se vymykala Eva Samková – její veličenstvo, jak já jí říkám. Byla prostořekým, chechtajícím se extrovertem s citlivou duší," konstatoval Suk, jenž na škole působil v letech 1992 až 2008.

"Pokud chcete podávat špičkové výkony, tak svou práci musíte dělat poctivě a odpovědně. A to se ve Vrchlabí dělo," dodal.

Zejména duo Samková  Erbanová má k sobě blízko už od dětských let. Kromě společného působení ve třídě je spojovala láska ke sportu a ochota na sobě pracovat.

Přestože se jejich cesty rozešly, vzájemně se sledují a podporují. Dvojnásobná olympijská medailistka Samková si včera například nenechala ujít závod rychlobruslařské kamarádky a při životním úspěchu Erbanové byla v hledišti. "Fandila jsem na tribuně jako blázen a když Kája přijela s českou vlajkou, tak jsme si společně zařvaly. Měla jsem ztuhlé nohy a husí kůži," popsala zážitek z arény v Kangnungu.   

"Nevěděla jsem, že dorazí, a když jsem ji pak slyšela, což prostě nešlo přeslechnout, tak mě zaplavily emoce. Není to jen někdo, koho znám z Vrchlabí. Je to někdo, kdo odjakživa patřil do party," řekla Erbanová.   

Po Hrách se zřejmě potkají i v rodném městě, protože Vrchlabí chystá velkolepou oslavu zřejmě s největší koncentrací olympijských medailí v Česku. "Olympiáda končí 25. února. Předpokládáme, že by se akce mohla uskutečnit v termínu od 26. do 28. února. Samozřejmě, že ještě nevíme, jaké budou mít sportovci plány, kolik času budou mít, ale rádi bychom je ve Vrchlabí přivítali," prohlásil starosta Jan Sobotka.

"Chtěli bychom zorganizovat například autogramiádu a pozvat i úspěšné děti z olympiády mládeže, tedy udělat komponovaný program podobný tomu, když Eva vyhrála v Soči," zakončil Sobotka.

Zdroj
ČT sport, ČTK, tn.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články