Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do Koreje zamíří kolem 90 českých sportovců, podobně jako do Soči

V Soči závodilo 86 českých sportovců a v korejském Pchjongčchangu by to mohlo být velmi podobné. Ubíhají poslední dny k plnění nominačních kritérií, k určitým posunům ale stále dochází. V pondělí 15. ledna zástupci svazů nahlásí nominace na Český olympijský výbor a plénum ČOV je o tři dny později schválí. Všem lyžařům a snowboardistům ale končí kvalifikační období dané mezinárodní federací FIS až 21. ledna a teprve poté se přerozdělí nevyužitá místa jinými státy.

Olympijské skokanské můstky ve středisku Alpensia
zdroj: Reuters

Podle splněných účastnických kvót na FIS mají třeba běžci šest míst, ale počítají, že získají určitě další dvě, aby mohli obsadit i štafety. "Se stavbou štafet určitě počítáme," přitakal sportovní ředitel Lukáš Sacher s tím, že třeba body Petra Knopa i Michala Nováka na skončené etapové Tour de Ski v olympijských kalkulacích Čechům dost pomůžou.

Jistotu nominace by měli mít Martin Jakš, Petra Nováková či Kateřina Beroušková. "Nejpravděpodobněji všichni, co dojeli Tour de Ski," doplnil Sacher. Nominaci běžci navrhnou v neděli po mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě.

Sjezdaři počítají, že budou připravovat dvě varianty nominace. Nyní mají jen čtyři místa a jistou účast má nejspíše pouze Ester Ledecká, která by měla jet superobří slalom a obří slalom, jinak bude závodit na snowboardu. Mezinárodní federace ale bude po 21. lednu přerozdělovat neobsazená místa a Češi doufají, že pojedou na olympiádě i nově zařazenou soutěž družstev, čímž by získali více míst.

Ilustrační foto

"Nominace ukončíme o víkendu, ale vzhledem k tomu, že dojde na revokace míst na olympiádě a bude se rozhodovat o týmovce, tak přichází náročné období," očekává předseda úseku alpských disciplín Aleš Krýzl. Blízko startu v Pchjongčchnagu jsou nejspíše Martina Dubovská a Kryštof Krýzl, naopak se zdá, že do Koreje nepojede Jan Hudec. Ten tento týden nedokončil super-G Evropského poháru, nemá splněna nominační kritéria a od doby, co závodí za Česko, ještě v SP nebodoval.

Silný český snowboarding

Podle webu FIS mají čtyři místa jistá sdruženáři, pět skokani na lyžích a sedm je určených pro snowboarding. Mezi ty patří největší česká medailová naděje Ledecká, která v této sezoně vyhrála všechny tři paralelní obří slalomy. Tři místa by měli mít snowboardcrossaři v čele s olympijskou vítězkou ze Soči Evou Samkovou, která nyní musela odjet z Dolní Moravy trénovat do Rakouska. Pro slopestyle a Big Air mají Češi tři pozice a jednou z nadějí by měla být opět Šárka Pančochová.

Pětadvacet míst má v olympijské nominaci hokej a trenér Josef Jandač plánuje zveřejnit složení kádru, ve kterém budou tři brankáři a 22 hráčů do pole, 15. ledna. "Předpokládám, že žádné velké překvapení v nominaci nebude. Chceme vsadit hlavně na zkušené hráče, na olympiádě je potřebujeme," řekl opakovaně Jandač.

Ilustrační foto

V nominaci bez hráčů z NHL by neměli chybět brankáři Pavel Francouz a Dominik Furch, obránci Jakub Nakládal, Michal Jordán a Vojtěch Mozík nebo útočníci Martin Erat, Jan Kovář, Michal Řepík, Lukáš Radil či Michal Birner. Reálnou šanci má i Roman Červenka, který přitom v aktuální sezoně ještě reprezentační dres neoblékl.

Na oválu se to bude českými barvami hemžit

Rychlobruslaři si vybojovali na olympiádě devět účastnických míst, o která se podělí Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a Nikola Zdráhalová. Je však pravděpodobné, že součástí výpravy budou i Natálie Kerschbaummayr nebo Eliška Dřímalová.

Biatlonistů může jet nyní jedenáct. Ve hvězdách je účast mistryně světa Gabriely Koukalové, která kvůli zdravotním problémům v zimě ještě nestartovala.

Michal Březina
zdroj: Reuters

Pětičlennou jmenovitou nominaci mají krasobruslaři. Jistotu má Michal Březina, včas získala české občanství Cortney Mansourová v tanečním páru s Michalem Češkou a snad pojedou také juniorští mistři světa z roku 2016, sportovní dvojice Anna Dušková s Martinem Bidařem. Dušková začala trénovat po operaci kolena.

Vysoká účast v ledovém korytě

Šest členů bude mít sáňkařská sestava a možná ještě více bude bobistů. Ti mají zatím jistý dvojbob a čtyřbob, ale o víkendu by chtěli ještě jeden čtyřbob přidat. Skikrosařky sice vyjely dva startovací bloky pro olympijský závod, ale Andreu Zemanovou vyřadilo zranění a reprezentovat bude jen Nikol Kučerová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články