Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Cologna nade všemi. Švýcar jasně vyhrál bruslařskou patnáctku

Novým olympijským vítězem na bruslařské patnáctce je Dario Cologna. Švýcarský závodník jasně porazil favorizované norské reprezentanty, před druhým Simenem Krügerem měl náskok osmnácti vteřin. Bronz překvapivě získal člen výpravy olympijských sportovců z Ruska Denis Spicov. Bez medaile skončil Martin Johnsrud Sundby. Nejlepším z českých závodníků byl stejně jako ve skiatlonu Martin Jakš, který doběhl šestnáctý.

Dario Cologna
zdroj: Reuters

Cologna vyhrál jako první běžec na lyžích v olympijské historii potřetí za sebou závod na 15 kilometrů. Navázal na své triumfy z Vancouveru, kde se jelo také volně, a z klasické patnáctky v Soči. Ve sbírce má ještě zlato ze skiatlonu před čtyřmi lety. 

Pro čtvrté olympijské zlato si dojel suverénně. Kromě mety 1,5 km byl nejrychlejší na všech zbylých mezičasech a druhého Simena Hegstada Krügera porazil o 18,3 sekundy. Nor přidal druhou medaili po triumfu v nedělním skiatlonu, v němž byl Cologna šestý.

Bronz vybojoval díky skvělému závěru Denis Spicov. Ruský běžec na lyžích byl ještě půldruhého kilometru před cílem pátý, ale v závěrečných stovkách metrů dokázal předstihnout zkušené Nora Martina Johnsruda Sundbyho i Francouze Maurice Manificata.

Jakšovi se nepodařilo protlačit do elitní desítky jako v úvodním distančním závodu, v němž se blýskl devátým místem. Po pomalejším začátku se zlepšoval a v cíli měl na šestnácté pozici odstup 1:21,3 na Colognu. Petr Knop obsadil 24. příčku, Aleš Razým uzavřel třetí desítku a 46. doběhl Michal Novák.

"Trošku jsem zklamaný z úvodu, kde jsem nachytal hrozně moc velkou ztrátu a vlastně nevím proč. Ale v průběhu závodu se můj výkon stabilizoval a trošku jsem i stahoval. Umístění beru, ale nebýt úvodu, mohl být výsledek ještě lepší," řekl Jakš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články