Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

BLOG: Návrat krále. White se zařadil mezi olympijské legendy

Takhle nějak se píše olympijská historie. Poslední jízdou, v posledním kole, na maximální riziko, ke třetímu zlatu. Když před čtyřmi lety skončil Shaun White v Soči bez medaile, vypadalo to, že éra jeho dominance v U-rampě je minulostí. Na scénu se drali noví, mladší jezdci. Zdálo se, že ho převálcují. White ovšem rezignaci odmítl. Hodil se do klidu, byl v ústraní, začal podnikat, věnoval se charitě, hrál v rockové kapele a plánoval odvetu. Ta mu ve Phoenix Snow Parku vyšla dokonale. Jako podle filmového scénáře.

Shaun White
zdroj: Reuters autor: MIKE BLAKE

Byla to spektakulární podívaná, výkřiky úžasu se mísily s hlasitým aplausem. Tahle show spěla k velkému finále. Japonec Ajumo Hirano ve druhé jízdě překonal ziskem 95,25 bodu skvělý Whiteův počin z prvního kola. Oni dva a Australan Scotty James se po překonání devadesátibodové hranice pohybovali na medailových pozicích. Zbývalo jen vyřešit, jak se na nich poskládají.

Laťka byla opravdu hodně vysoko. Přebít Hirana vyžadovalo dotknout se maxima lidských možností v aktuálním pojetí U-rampy. Existuje zřejmě jen nepatrná hrstka lidí, kteří dokážou v takových situacích podat životní výkon. Shaun White je jedním z nich. A dnes to prokázal. Co byste také čekali od kluka, který jako malý podstoupil dvě operace srdce a od doktorů slyšel, že pravděpodobně nepovede moc aktivní život?

Čím se dá odpovědět na téměř bezchybnou a super povedenou jízdu největšího soupeře? Tím, že naprosto vytěsníte strach, do jízdy zařadíte trik, který vás téměř připravil o účast na Hrách (double cork 1440 na Novém Zélandu - 62 stehů) a provedete kombinaci, kterou jste nezkoušeli ani jednou v tréninku (frontside double cork 1440 + cab double cork 1440). Bum, prásk. 97,75. Zlato. Hotovo.

Je nám líto, video expirovalo.
Kalemba: Snowboardista White je ohromný sympaťák

Takhle se zrodila legenda. Shaun White předvedl fenomenální run a stal se potřetí v kariéře olympijským vítězem. "Věděl jsem, že na to mám. Situace, kdy jsem pod tlakem, mám rád, a protože jsem věděl, že na to mám, dokázal jsem to zvládnout," prozradil v rozhovoru pro Českou televizi.

V dokumentu, který před olympijskými hrami s Whitem natočil štáb Olympic Channel, se praví, že k tomu, abyste se stali ve sportu legendou, ho musíte změnit. Nutíte ostatní k tomu, aby se neustále zlepšovali, protože vy existujete.

Shaun White tuhle definici naplňuje dokonale. Pokud ho někdo bude chtít porazit, musí další čtyři roky usilovně makat. White nám totiž v rozhovoru řekl, že bychom ho z olympiády v Pekingu 2022 neměli automaticky škrtat, přestože mu bude 35. Do té doby se pokusí probojovat ještě na letní Hry, protože je také hodně dobrým skateboardistou. No, těšme se!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články