Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Zlato ze vzduchové pušky bere šestnáctiletá Pan Hjo-čin, Šeng Li-chao je zlatý podruhé

Olympijský titul ze vzduchové pušky vybojovala šestnáctiletá Korejka Pan Hjo-čin a stala se nejmladší ženskou olympijskou šampionkou ve střelbě. Svou cestu za zlatem si ale zkomplikovala dvěma posledními ranami, které ji a její nejbližší soupeřku Huang Jü-tching z Číny posunuly až k finálnímu rozstřelu. V něm pak o medailích rozhodla jedna desetina milimetru ve prospěch mladší střelkyně. Bronz získala Švýcarka Audrey Gogniatová, Veronika Blažíčková skončila na 34. pozici. Mužskou soutěž opanoval Číňan Šeng Li-chao, který už triumfoval ve smíšených týmech. Jiří Přívratský obsadil 23. místo, František Smetana byl osmatřicátý. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Číňan Šeng Li-chao a Korejka Pan Ho-čin ovládli vzduchovou pušku
Dostupnost videa skončí: 02.08.2024 00:15

Pan Hjo-čin navázala na výkon z kvalifikace, kde nastřílela rekordních 634,5 bodu. Také ve finále se pohybovala na čelních příčkách a před rozhodujícím soubojem s Chuang Jü-tching vedla o 1,3 bodu.

Rodačka z Tegu si ale závěr zkomplikovala. Při posledních dvou ranách trefila jen 9,9 a 9,6 bodu, zatímco čínská soupeřka nastřílela 10,3 a 10,5. Obě vyrovnaly s celkovým počtem 251,8 bodu tři roky starý olympijský rekord Číňanky Jang Čchien a musely do rozstřelu.

"Před posledními dvěma ranami jsem si nemyslela, že to bude tak těsné, ale po nich jsem si říkala, že se mi naskytla obrovská šance na zlato. Ohromně jsem se soustředila na poslední ránu a je to škoda," litovala stříbrná medailistka. Bronz vybojovala Švýcarka Audrey Gogniatová.

V rozstřelu Pan Hjo-čin trefila 10,4, zatímco Chuang Jü-tching zaznamenala 10,3. Čínská střelkyně přidala stříbro ke zlatu ze sobotního mixu, kde byl jejím partnerem Šeng Li-chao.

Tomu se druhé zlato získat podařilo, ve finále o osm desetin bodu předčil Švéda Victora Lindgrena, výkonem 252,2 stanovil nový olympijský rekord a vylepšil stříbro z minulých Her v Tokiu. Bronz získal Chorvat Miran Maričič.

Výsledky sportovní střelby

Muži:

Vzduchová puška – finále: 1. Šeng Li-chao (Čína) 252,2, 2. Lindgren (Švéd.) 251,4, 3. Maričič (Chorv.), 4. Babuta (Indie), 5. Sollazzo (It.), 6. Gorša (Chorv.), ...v kvalifikaci 23. Přívratský, 38. Smetana (oba ČR).

Ženy:

Vzduchová puška  finále: 1. Pan Hjo-čin (Korea) 251,8/10,4 v rozstřelu, 2. Chuang Jü-tching (Čína) 251,8/10,3, 3. Gogniatová (Švýc.), 4. Maddalenaová (USA), 5. Mullerová (Fr.), 6. Leová (Kaz.), ...v kvalifikaci 34. Blažíčková (ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články