Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Siniaková s Macháčem mají medaili a Muchová s Noskovou jsou v semifinále, obhájkyně se loučí

Česko má díky tenisovému páru Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč jistou medaili z Her. V semifinále mixu zdolali kanadskou dvojici Gabriela Dabrowská, Felix Auger-Aliassime a čeká je boj o zlato. Pokračovat bude i olympijská cesta páru Karolína Muchová, Linda Nosková. Ve čtvrtfinále totiž porazily tchajwanské duo Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i. Obhájkyně titulu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou naopak podlehly Dianě Šnajderové s Mirrou Andrejevovou a s turnajem se loučí. V semifinále mužského deblu padli Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem a zahrají si o bronz.

Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Siniaková si v mixu částečně vynahradila zklamání z nečekaného vyřazení ve čtvrtfinále ženské čtyřhry. S Krejčíkovou, s níž obhajovala tři roky staré zlato z Tokia, podlehly ruským tenistkám v neutrálních barvách Andrejevové a Šnajderové 1:6, 5:7.

Macháč s Pavláskem po prohře s americkým duem Austin Krajicek, Rajeev Ram 2:6, 2:6 vyzvou v boji o třetí místo Australany Matthewa Ebdena a Johna Peerse, nebo Američany Taylora Fritze a Tommyho Paula.

Macháč se Siniakovou získají pro Česko druhou medaili z mixu v historii a vylepší bronz Radka Štěpánka a Lucie Hradecké z Ria de Janeiro 2016.

První set proti Augeru-Aliassimovi a Dabrowské získali díky povedené koncovce, kdy od stavu 2:3 vyhráli čtyři gemy po sobě. Ve druhém rozhodli hned díky brzkému brejku, ujali se vedení 3:0 a náskok dotáhli k vítězství.

Krejčíková se Siniakovou musí skousnout zklamání

Nasazené dvojky Krejčíková se Siniakovou, které obnovily spolupráci speciálně kvůli obhajobě olympijského zlata, doplatily na 34 nevynucených chyb a prohrály za hodinu a půl. V závěru druhého setu sice odvrátily tři mečboly, při tom čtvrtém ale neuspěly. Pro Krejčíkovou, která ve středu dohrála také ve čtvrtfinále dvouhry, turnaj skončil.

První sada utekla českým favoritkám hned v úvodu, kdy přišly dvakrát o servis a ztrátu 0:5 už nedohnaly. Také ve druhém dějství získaly první brejk Šnajderová s Andrejevovou. Za stavu 4:5 se Siniakové s Krejčíkovou sice podařilo odvrátit na returnu dva mečboly a vynutit si pokračování, ale Siniaková servis neudržela. Soupeřky si poté vypracovaly při podání Andrejevové další dva mečboly – ten druhý a čtvrtý v zápase pak využily.

"Letos se nám zadařilo na jiných turnajích a bohužel, nemůžeme prostě vyhrát všechno," konstatovala Krejčíková pro ČT sport. "Nechaly jsme tam všechno. Soupeřky hrály líp, a proto to nevyšlo," doplnila Siniaková. 

Muchovou s Noskovou nezastavil ani mečbol soupeřek

Muchová s Noskovou, které se daly dohromady po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, otočily ve francouzské metropoli už třetí zápas. V super tie-breaku zdolaly v předchozích kolech také Američanky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou i Rusky startující v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovovou a Jelenu Vesninovou.

O místenku v utkání o zlato se střetnou s nasazenými trojkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou z Itálie.

Postup se ale rozhodně nerodil snadno. Češky totiž prohrály i potřetí na olympijském turnaji úvodní set, v němž přišly třikrát o servis. Ve druhé sadě sice nejprve nevyužily vedení 2:0, díky dalšímu brejku v páté hře však opět získaly náskok a vývoj srovnaly.

Rozhodl super tie-break. V něm české tenistky za stavu 8:9 odvrátily po voleji Muchové u sítě mečbol a poté si samy vypracovaly kvarteto možností na ukončení zápasu. Při té poslední za stavu 13:12 servírovala Nosková směrem ven z kurtu a Tsao Čch'-a-i vrátila míč jen do autu.

"Ve druhém setu jsme se snažily soustředit na začátek a brejknout je. To se nám povedlo, daly nám šanci a my ji využily. Potom nehrály tak skvěle a nám se druhý set podařilo udržet. A pak v super tie-breaku nikdo neví, co se stane. Nám se z toho znovu podařilo vyjít vítězně," hodnotila Muchová.

Postup do semifinále Her a vidinu medaile Češky nijak zvlášť neprožívají. "Je to další zápas. Jak je to blízko, tak je to daleko, takže se na něj budeme snažit soustředit a třeba chytnout i začátek prvního setu. Snad do toho vstoupíme s dobrou formou a budeme mít šanci vyhrát," dodala Muchová.

Macháč s Pavláskem favorizované duo nezaskočili

V předchozích třech kolech uspěli Macháč s Pavláskem vždy po obratech a vydařených super tie-breacích, tentokrát už na zvrácení nepříznivého stavu neměli. Na antukovém dvorci Suzanne Lenglenové prohráli za 61 minut.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Krajicek/Ram – Macháč/Pavlásek
Dostupnost videa skončí: 04.08.2024 16:37

"Byla to škola hrou. Je vidět, že jsou ve skvělé formě. Byl to můj takový den blbec, neměl jsem se čeho chytit. Oni skvěle servírovali. My jsme se trošku hledali, nebylo to jako v zápasech předtím. Takže bych to jen všechno zmuchlal, zahodil, v pátek skvěle potrénujeme a připravíme se na sobotní zápas o placku," řekl Pavlásek.

Daviscupoví reprezentanti se ale mohou stát ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Alcaraz (2-Šp.) – Paul (9-USA) 6:3, 7:6 (9:7), Musetti (11-It.) – Zverev (3-Něm.) 7:5, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Krajicek, Ram (4-USA) – Macháč, Pavlásek (ČR) 6:2, 6:2.

Ženy:
Dvouhra – semifinále:
Čeng Čchin-wen (6-Čína) – Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 7:5.
Čtyřhra – čtvrtfinále:
Muchová, Nosková (ČR) – Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i (Tchaj-wan) 1:6, 6:4, 14:12, M. Andrejevová, Šnajderová (AIN) – Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 6:1, 7:5.

Smíšená čtyřhra – semifinále:
Siniaková, Macháč (ČR) – Dabrowská, Auger-Aliassime (Kan.) 6:3, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články