Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Evenepoel na soupeře nečekal a patří mu zlato i ze silničního závodu

Novým olympijským šampionem v silničním závodě se v Paříži stal Remco Evenepoel. Belgický závodník tak má druhé letošní zlato, neboť ovládl i olympijskou časovku. Evenepoel definitivně rozhodl nástupem patnáct kilometrů před cílem. Za ním se seřadili domácí Valentin Madouas a Christophe Laporte. Mathias Vacek dojel čtrnáctý.

Remco Evenepoel byl velkým favoritem v časovce, kde za deštivého počasí během úvodního víkendu zvítězil před stříbrným Filippem Gannou. V silničním závodě se mu také věřilo – ale silné pole favoritů zahrnovalo i belgického kolegu Wouta van Aerta, Nizozemce Mathieuho van der Poela nebo Dána Madse Pedersena.

Evenepoel z nich byl nejsilnější – a také nejchytřejší, neboť si ke svému klíčovému nástupu vybral okamžik, kdy van der Poel byl vyčerpaný svým předchozím útokem na kostkách stoupání na Montmartre. Belgičan odjel hlavním favoritů, dostihl dosud vedoucí únik a vyrazil do čela.

Držet se s ním dokázal pouze domácí Valentin Madouas, který jel na hraně svých sil. Patnáct kilometrů před cílem ujel Evenepoel i jemu, a poté již to byla zlatá sólojízda až do cíle. Cyklista, který je týmovým kolegou Jana Hirta a Josefa Černého ve stáji Soudal-QuickStep, oslavil druhé zlato z letošních Her. Nerozhodla ho ani výměna kola tři kilometry před cílem.

Za ním se bojovalo o zbývající dvě medaile. Madouas to za belgickou hvězdou udržel na druhé příčce až do cíle a bere stříbro, o bronz svedla souboj menší skupina cyklistů. Nejrychlejším z nich byl v závěru další z Francouzů Christophe Laporte.

Aktivně se v závodě, který se natáhl na 272 kilometrů, projevoval jediný český zástupce Mathias Vacek. Do cíle dojel na čtrnáctém místě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články