Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Macháč s Pavláskem skončili bez medaile. Jasně nestačili na Fritze a Paula

Další cenný kov Tomáš Macháč den po zisku zlata v mixu nezíská. S Adamem Pavláskem nestačil v souboji o bronz v mužské čtyřhře na Američany Taylora Fritze a Tommyho Paula. Česká dvojice po celý zápas zaostávala a prohrála 3:6, 4:6 za hodinu a 11 minut. Olympijskými šampiony jsou pak australští tenisté Matthew Ebden a John Peers. Ve finále porazili Austina Krajicka a Rajeeva Rama z USA 6:7, 7:6 a 10:8.

Adam Pavlásek a Tomáš Macháč
zdroj: Reuters autor: Pilar Olivares

Třiadvacetiletý Macháč, který v pátek vybojoval po boku Kateřiny Siniakové zlato ve smíšené čtyřhře, druhý cenný kov pod pěti kruhy v Paříži nepřidal. S o šest let starším Pavláskem prohráli i druhý duel proti americké dvojici. V semifinále nestačili na Krajicka a Rama.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr utkání Fritz/Paul – Macháč/Pavlásek
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 16:15

Macháč s Pavláskem nevyužili šanci stát se ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

Daviscupoví reprezentanti Macháč a Pavlásek hledali těžko v zápase recept na tvrdé servisy amerických soupeřů. V prvním setu přišli dvakrát o podání a prohrávali brzy 1:5. V sedmém gamu sice manko jednoho brejku smazali, Fritz s Paulem už ale sadu dotáhli do vítězného konce.

Na začátku druhého setu získali Američané při servisu Macháče další brejk a směřovali za vítězstvím. Češi nicméně závěr zdramatizovali. Za stavu 3:5 odvrátili tři mečboly a totéž se jim povedlo v desáté hře, kdy při Fritzově podání smazali manko 0:40.

Čeští hráči si následně vypracovali i brejkbol, ten ale 12. singlista světa Fritz díky tvrdému servisu odvrátil. Při další výměně pak Macháč poslal míč do autu, Američané získali sedmý mečbol a na ten už berounský rodák zahrál return jen do sítě.

Australané mají zlato po 28 letech

Nenasazení Australané, kteří před finálovým utkáním neztratili na turnaji ani set, otočili proti semifinálovým přemožitelům Macháče a Pavláska nepříznivý vývoj. První set ztratili Ebden s Peersem v tie-breaku (6:8) a ve druhé sadě prohrávali 1:3. V osmém gamu ale srovnali a zkrácenou hru tentokrát jasně ovládli 7:1.

Rozhodl super tie-break, v němž Australané získali od stavu 1:2 šest míčků po sobě a vypracovali si klíčový náskok. Krajicek s Ramem odvrátili v závěru tři mečboly a snížili na 8:9, ale další možnost na ukončení zápasu už Ebden s Peersem využili.

Stali se prvními australskými vítězi mužské dvouhry po 28 letech. Naposledy pod pěti kruhy triumfovali v Atlantě Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Ebden úspěšně zakončil turnaj, v němž prohrál v 1. kole dvouhry s Novakem Djokovičem 0:6, 1:6.

Tenis:

Muži:

Čtyřhra – finále:

Ebden, Peers (Austr.) – Krajicek, Ram (4-USA) 6:7 (6:8), 7:6 (7:1), 10:8.

O 3. místo:

Fritz, Paul (3-USA) - Macháč, Pavlásek (ČR) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články