Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Požární sport 2024

Za zlato v Paříži dostanou čeští olympionici i paralympici stejnou sumu jako v Tokiu

Odměny stejné jako před třemi lety na Hrách v Tokiu dostanou čeští olympijští medailisté i letos za OH v Paříži. Za zlato obdrží 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu. Návrh Národní sportovní agentury, který se týká také medailistů z paralympijských her, schválila vláda.

Lukáš Krpálek se zlatou medailí
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

Výše prémií platí od zimních olympijských her v Pchjongčchangu 2018, kdy ji dodatečně schválilo ministerstvo školství. To tehdy převzalo vyplácení odměn od Českého olympijského výboru. Stejné sumy pak inkasovali medailisté z olympijských her 2021 v Tokiu i zimní olympiády 2022 v Pekingu. V prémiích je zahrnuta i případná odměna pro realizační týmy.

Od Tokia 2021 odměny úspěšným olympionikům vyplácí NSA, jejíž návrh schvaluje vláda. "Mohu potvrdit, že námi předložený návrh na odměny olympioniků vláda schválila. Odměny jsou schválené ve stejné výši jako na minulé olympiádě. Týká se to jak olympioniků, tak paralympioniků," napsala mluvčí NSA Eliška Machová.

Poslední letní hry přinesly české výpravě rekordních 11 medailí včetně čtyř zlatých. Olympijskými šampiony se v Tokiu stali judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenisový pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková.

Nižší než dosud byly prémie pro české olympijské medailisty naposledy na letních olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro, kdy sportovci dostali za individuální zlato 1,75 milionu korun, za stříbro 875 000 a za bronz 525 000 korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články