Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

V přípravě jsme si sáhli na dno, ale budeme připravení, říká Klammert. Zachová se chce prát o medaili

Čeští judisté budou na Hrách v Paříži ve trojím zastoupení. Prát se na tatami budou obhájce zlata a dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek, jehož doplní David Klammert a poprvé také judistka Renata Zachová, která je současnou mistryní Evropy. Klammert i Zachová, oba odchovanci z Olomouce, dokončují svou přípravu na OH a myšlenkami směřují k vrcholu sportovního roku.

Renata Zachová
zdroj: České judo

Renata Zachová se na olympijské hry do Paříže kvalifikovala s předstihem i díky zisku evropského titulu. Přípravu ale zahájila až v květnu. "Začali jsme až po mistrovství světa a byly to opravdu těžké dva měsíce. Byli jsme na kondici na Pradědu, potom dva týdny v Japonsku, kde to bylo opravdu náročné," hodnotila Zachová.

Ladit formu na olympiádu bude v Olomouci, kde trénují i společně s Davidem Klammertem. "Kemp nám začal ve středu a trvá do soboty. Přijeli mi pomoct holky i kluci z Hranic a pár lidí, kteří dříve trénovali v Olomouci, ale už třeba judo nedělají závodně," uvedla Zachová.

Oproti Zachové postoupil Klammert z olympijské kvalifikace až na poslední chvíli. "Určitě jsem věřil do poslední chvíle, protože pokud si nevěříte, tak soupeři vás doslova sežerou. Ačkoli se to může zdát jako nevýhoda, tak tím, že jsem to ustál, tak jsem dokázal, že umím pracovat pod takovým tlakem a myslím si, že díky tomu mě ten těžký moment na olympiádě nezlomí a budu se prát i tam," okomentoval okamžiky z kvalifikace Klammert.

"Jsem rád, že jsem se dostal do Paříže, protože v Tokiu nebyli žádní diváci, bylo to takové pochmurné. Takže doufám, že tentokrát bude atmosféra daleko lepší a povede nás to k lepším výkonům," pokračoval.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Judisté Klammert a Zachová o kvalifikaci i přípravě na olympiádu

Klammert se do Paříže připravoval společně s reprezentačním kolegou a dvojnásobným olympijským šampionem Lukášem Krpálkem. Teď jej čeká soustředění na Folimance v Praze. "Měli jsme skvělou přípravu, sáhli jsme si v ní trochu na dno. Ještě jsou před námi poslední čtyři těžké dny, které musíme zvládnout, a pak až si trochu odpočineme a budeme jen trochu ladit, tak si myslím, že to vygraduje správným směrem a budeme velmi dobře připravení," popsal.

"Lukáš už několikrát dokázal, že ačkoli je pod velkým tlakem, tak se s tím dokáže poprat a v ten nejdůležitější moment to vždycky zvládne. Věřím, že to tak bude i tentokrát," uvedl směrem ke Krpálkovi Klammert.

Své soupeře pro olympijský turnaj zatím ani jeden z nich neznají, los proběhne v pátek před olympijskými soutěžemi. "Nebudu nasazený, takže mě los může přiřadit komukoliv, mohu mít hned do začátku těžký los," připomněl Klammert svou pozici.

"Není tam ale nikdo, koho bych chtěl, ale mám tam tak dva, tři lidi, které bych si vyloženě nepřál, takže doufám, že se jim vyhnu. Kromě nich jsem ale schopný porazit kohokoliv, nebo se velmi dobře prát s kýmkoliv. Ale je to olympiáda, dostanou se tam jen ti nejlepší, co si to po dvouleté kvalifikaci zasloužili. Kdo tam je, tak klobouk dolů, už musel ukázat neskutečnou odolnost," řekl dále Klammert.

Oba olympionici si v Paříži přejí předvést to nejlepší z nich a prodat svou formu. "Já bych si přála, aby mě to nesvazovalo, abych předvedla judo, které umím a dokážu se dobře prát. To je můj největší cíl," řekla Zachová. "Bylo by moc krásné prát se o medaili," dodala.

"Myslím si, že tím, že už jsem si splnil tu účast, tak bych chtěl dokázat daleko víc," řekl Klammert. "Určitě chci ukázat, co jsem nadřel a co ve mně je, a hrdě reprezentovat svou zem. Takže čím víc zápasů, tím líp. Ale člověk musí jít zápas od zápasu a věřit, že se dá porazit kdokoliv a je to o tom, abyste byl dobře připravený a měl trochu toho štěstí i v těch zlomových momentech," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články