Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Tým basketbalistek Nigérie je prvním africkým celkem ve čtvrtfinále OH, postoupily i Belgičanky

Nigerijské basketbalistky si vybojovaly postup do čtvrtfinále Her. Jejich vítězství nad Kanadou 79:70 znamená premiérovou účast jakéhokoliv afrického celku v ženské i mužské kategorii ve čtvrtfinále olympijského turnaje. Na závěr skupinové fáze turnaje se po výhře 85:58 nad japonskými obhájkyněmi stříbra z OH v Tokiu do dalších bojů kvalifikovaly i evropské šampionky z Belgie. Strůjkyní potřebné výhry a prvního úspěchu na pařížských Hrách byla hvězda týmu Emma Meessemanová, která zaznamenala 30 bodů a 11 doskoků. Pro Japonky a pátý tým světového žebříčku Kanadu turnaj skončil bez vítězství.

Utkání Nigérie – Kanada
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

Belgičanky potřebovaly vyhrát alespoň o 27 bodů, aby skončily s lepším rozdílem skóre před Čínou v tabulce třetích týmů jednotlivých skupin. Po posledním koši z rukou nejužitečnější hráčky loňského ME Meessemanové, tedy 36 sekund před koncem utkání, vedla Belgie o 31 bodů. Japonky ještě vsítily závěrečné čtyři body, ale Evropanky už je v závěrečných 16 sekundách k míči nepustily.

Ve skupině C si o první příčku zahrají jistě postupující obhájkyně zlata Američanky a rovněž neporažené Němky. Čtvrtfinále měly už dříve jisté také Španělky, Srbky a Francouzky, které dnes ve skupině B doplnila Nigérie.

Tým afrických šampionek z posledních čtyř ročníků už na turnaji porazil Austrálii a postupem mezi nejlepších osm týmů vylepší 11. místo z dosavadních dvou startů pod pěti kruhy. I ve třetím utkání byla nejlepší střelkyní Nigérie rozehrávačka Ezinne Kaluová. Dvaatřicetiletá rodačka z USA momentálně působící v italské lize se postarala o 21 bodů.

Basketbal:

Skupina B:

Nigérie – Kanada 79:70 (18:18, 37:41, 60:46)

Skupina C:

Belgie – Japonsko 85:58 (19:7, 39:23, 61:39)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články