Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Trunda obsadil v závodě všestrannosti 50. místo, potřetí zvítězil Němec Jung

Miroslav Trunda s klisnou Shutterflyke skončil v závodě všestrannosti na 50. místě. Po nedělním cross country, kdy držel 56. příčku, se díky parkuru dostal o šest míst výše, ačkoli nabral dalších 30 trestných bodů. Do finále pro nejlepších 25 jezdců nepostoupil. Vítězem se ve Versailles stal Němec Michael Jung a jako první jezdec v olympijské historii dokázal zvítězit potřetí. Týmové zlato získala popáté v historii Británie, která obhájila prvenství z Tokia.

Trunda si pohoršil oproti předchozím Hrám, na nichž skončil devětatřicátý. V třídenní soutěži skládající se z drezury, cross country a parkuru nasbíral 155 trestných bodů a byl předposlední mezi klasifikovanými jezdci. Druhého českého reprezentanta Miloslava Příhodu stáhli rozhodčí ze závodu v nedělním cross country s odůvodněním, že jeho kůň Ferreolus působí unaveně.

"Vzhledem k tomu, že jak kros, tak drezura se nám úplně nevyvedly a byli jsme na zadních pozicích, tak jsem dnes opravdu chtěl parkur jen přejet. Na klisně bylo vidět, že je značně unavená, přišly tam zbytečné chyby, kde se mohla posnažit," řekl Trunda, jenž dostal v parkuru 30 trestných bodů a finálového druhého kola pro 25 nejlepších se nezúčastnil. 

Soutěž v prostředí zámku Versailles si devětatřicetiletý jezdec navzdory výsledku užil. "Bylo to nádherné, fantazie. Včerejší publikum i to dnešní je prostě nádhera, jakou jsem doposud nezažil. Tohle je sen každého jezdce a mně se povedlo, že jsem v tom mohl účinkovat, takže jsem za to nesmírně vděčný," řekl Trunda.

Individuální soutěž ve všestrannosti jako první jezdec v olympijské historii potřetí ovládl Němec Jung, který navázal na prvenství z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016. Jednačtyřicetiletý Němec na hřebci Chipmunk dostal v celkově čtyřech zkouškách jen 21,80 trestných bodů.

Společně se soutěžemi družstev získal už čtvrté olympijské zlato a prodloužil německou vítěznou sérii v této disciplíně, před třemi lety ho na trůnu vystřídala krajanka Julia Krajewská.

O velké překvapení se postaral ziskem stříbra Australan Christopher Burton, kterému patří až 151. místo ve světovém žebříčku. Třetí skončila Britka Laura Collettová, která pár hodin před individuálním závodem vybojovala týmové zlato společně s Ros Canterovou a Tomem McEwenem před Francií a Japonskem. Pátý triumf dělá z Británie nejúspěšnější zemi v této disciplíně v olympijské historii.

Výsledky závodu všestrannosti v jezdectví

Jednotlivci: 1. Jung (Něm./kůň Chipmunk) 21,80 tr. bodů, 2. Burton (Austr./Shadow Man) 22,40, 3. Collettová (Brit./London 52) 23,10, 4. McEwen (Brit./JL Dublin) 25,80, 5. Tomoto (Jap./Vinci de la Vigne) 27,40, 6. Price (N. Zél./Falco) 28,50, ...50. Trunda (ČR/Shutterflyke)  nepostoupil do finále, Příhoda (ČR/Ferreolus)  vyřazen po cross country.

Družstva: 1. Británie (Canterová/kůň Lordships Graffalo, McEwen/JL Dublin, Collettová/London 52) 91,30, 2. Francie (Touzaint/Diabolo Menthe, Laghouag/Triton Fontaine, Landois/Dumontceau) 103,60, 3. Japonsko (Tanaka/Jefferson, Tomoto/Vinci de la Vigne, Oiwa/MGH Grafton Street) 115,80, 4. Belgie 123,40, 5. Švýcarsko 128,40, 6. Švédsko 130,50.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články