Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Tomeček se do finále skeetu neprobojoval, počtvrté zlatý je Hancock

Jakub Tomeček skončil v soutěži skeetařů na dvanáctém místě v kvalifikaci. Zlato a stříbro si rozdělili reprezentanti USA, Vincent Hancock a Conner Lynn Prince. Hancock získal už svou čtvrtou zlatou olympijskou medaili. Do kvalifikace žen naskočila Barbora Šumová, se 70 body je prozatím třináctá, dva body od postupu. Třetí střelecké zlato může oslavovat Jižní Korea. Po soutěži ve vzduchové pistoli mužů a vzduchové pušce žen triumfovala také ve sportovní pistoli zásluhou Jang Či-in. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tomeček: Olympiáda víc svazuje, měl jsem to v hlavě
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 14:55

Hancock do finále vstupoval po dvou chybách v závěru dopolední druhé části kvalifikace ze čtvrtého místa a v úvodní sérii zahájil útok na čtvrté zlato po Pekingu 2008, Londýnu 2012 a Tokiu bezchybně. Čtyřnásobný mistr světa ve finále minul dohromady jen dvě rány a bez zaváhání zvládl i závěrečný duel s Princem, jenž na olympijských hrách startoval poprvé.

Do finálového kola o zlato vstupovali oba Američané s vyrovnanou bilancí 54:54. Prince ale minul hned první ze závěrečné série čtyř ran a nabídl svému mentorovi šanci, kterou Hancock využil. Stejnou olympijskou disciplínu dokázal vyhrát alespoň čtyřikrát jako teprve šestý sportovec v historii.

"Bylo skvělé sledovat ho, jak střílí, a věděl jsem, že do toho budu muset dát všechno, abych ho porazil," pochválil Hancock krajana, kterého bere jako svého žáka a předpovídá mu zářnou budoucnost. "Už pár let mu říkám, že je jediný, kdo jednou může překonat moje rekordy. A ukázal, že je na to připravený," prohlásil.

Ze čtvrtého zlata při pátém olympijském startu měl obrovskou radost, i když přiznal, že v závěru se v něm tloukly protichůdné pocity mentora a závodníka. "To byla ta nejtěžší část, protože jsem moc chtěl, aby vyhrál, ale zároveň jsem chtěl vyhrát taky," popsal svůj vnitřní boj.

Už v kvalifikaci skončila soutěž pro Jakuba Tomečka. Český reprezentant obsadil dvanácté místo, od postupu do šestičlenného finále jej dělila jedna trefa.

Jednadvacetiletá Jang Či-in porazila v dodatečném rozstřelu ve střelbě ze sportovní pistole domácí Camille Jedrzejewskou, s níž měla po skončení eliminační části shodně 37 bodů. V přidaných pěti ranách byla Korejka jednoznačně úspěšnější, když trefila čtyři terče, oproti jedinému francouzské střelkyně. První olympijskou medaili vybojovala také třetí Maďarka Veronika Majorová.

Největším úspěchem Jang Či-in dosud bylo květnové vítězství na Světovém poháru v Baku. Na střelnici v Chateauroux napodobila triumf krajanek O Je-čin ve vzduchové pistoli a Pan Hjo-čin ve vzduchové pušce. Lepší než korejští reprezentanti jsou zatím jen čínští střelci, kteří mají sedm medailí včetně čtyř zlatých.

Výsledky sportovní střelby:

Sportovní pistole:

Ženy – finále: 1. Jang Či-in (Korea) 37/v rozstřelu 3, 2. Jedrzejewská (Fr.) 37/1, 3. Majorová (Maď.) 31, 4. Bhakerová (Indie) 28, 5. Čao Nan (Čína) 23, 6. Rostámíjnová (Írán) 19.

Skeet:

Muži – finále: 1. Hancock 58, 2. Prince (oba USA) 57, 3. Lee Meng Jüan (Tchaj-wan), 4. Cassandro (It.), 5. Nilsson (Švéd.), 6. Pacheco (Peru), ...v kvalifikaci 12 .Tomeček (ČR).


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články