Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Tomeček je po prvním dni kvalifikace skeetu sedmý, zlato z třípolohové malorážky zůstává ve Švýcarsku

Český střelec Jakub Tomeček je po prvním dni kvalifikace skeetu se 73 body na sedmé příčce a drží naději na postup do šestičlenného finále. Podruhé za sebou putuje zlato z olympijských her ze střelby z třípolohové malorážky do Švýcarska. Na tokijský triumf Niny Christenové navázala na střelnici v Chateauroux Chiara Leoneová, která navíc výkonem 464,4 bodu vylepšila olympijský rekord. 

Švýcarka Chiara Leoneová
zdroj: Reuters autor: Amr Alfiky

Tomeček odstřílel bezchybně úvodních 25 ran, v následujících sériích vždy jednou minul. Sedmý je na pomocná kritéria, na konci kvalifikace by v případě bodové rovnosti následoval rozstřel. V něm kyjovský rodák před třemi lety v Tokiu těsně přišel o postup do finále a skončil sedmý.

"Obě chyby byly zbytečné, zaplaťpánbůh, že jich nebylo víc. Pokud chyba přijde, tak to hodně svádí k tomu, že přijde další, když se tomu člověk poddá," řekl Tomeček. Nervózní před soutěží byl hodně. "Klepaly se mi nohy jak prvničce, hrůza," usmál se.

Dokázal se však se stresem poprat a předvedl nejlepší dnešní položku. "Pak už jsem bojoval s tím, abych neztratil energii a nebyl zbytečně moc unavený a aby ze mě všechno nespadlo, tak jak se to stalo v Tokiu při poslední položce. To bude alfa a omega  udržet to v provozní teplotě," dodal.

Kvalifikaci zatím vládne pětatřicetiletý americký fenomén Vincent Hancock, jenž zahájil útok na čtvrté zlato po Pekingu 2008, Londýnu 2012 a Tokiu maximálním skóre 75. Další čtveřice střelců je za ním s jednou chybou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tomeček: Obě chyby byly zbytečné, naštěstí jich nebylo víc
Dostupnost videa skončí: 05.08.2024 14:15

Vítězku třípolohové malorážky Leoneovou doprovodily na stupních vítězek dvě nejlepší ženy ze čtvrteční kvalifikace: stříbro získala Sagen Maddalenaová ze Spojených států amerických, bronz Číňanka Čang Čchiung-jüe. Česká reprezentantka Veronika Blažíčková do osmičlenného finále nepostoupila, v kvalifikaci obsadila 16. pozici. Obhájkyně Christenová skončila pět míst za ní.

Šestadvacetiletá Leoneová se ve vyrovnané soutěži dělila o vedení po prvních 15 ranách vkleče. Po další položce vleže klesla na třetí pozici a do čela šla pátá žena z Tokia Maddalenaová.

V rozhodující střelbě vestoje, jež vrcholí vyřazovací částí, se vedení po celkově 40 střelách ujala Čang Čchiung-jüe, ale závěr jí vůbec nevyšel. Dvacetiletá mistryně světa z loňského roku dvakrát trefila jen pod devět bodů a poté i v rozstřelu s Maddalenaovou o postup do finálové dvojice.

Před závěrečnou střelou celé soutěže měla vedoucí Leoneová náskok sedm desetin bodu a americké soupeřce nedala šanci. Trefila skvělých 10,8 bodu, navázala na triumf z letošního mistrovství Evropy v Osijeku a postarala se o první švýcarské zlato na pařížských Hrách.

Sportovní střelba

Třípolohová malorážka:
Ženy – finále:
1. Leoneová (Švýc.) 464,4, 2. Maddalenaová (USA) 463,0, 3. Čang Čchiung-jüe (Čína), 4. Duestadová (Nor.), 5. Ungeranková (Rak.), 6. Kochaňská (Pol.), ...v kvalifikaci 16. Blažíčková (ČR).

9:00 skeet muži – kvalifikace (Tomeček).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články