Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Windsurfařka Švíková skončila devátá. Byl to pro mě psychicky náročný závod, přiznala

Windsurfařka Kateřina Švíková skončila na regatě v Marseille ve čtvrtfinále kategorie IQFoil předposlední. Celkově tak česká reprezentantka při svém debutu pod pěti kruhy obsadila deváté místo. Na vysněné zlato nedosáhla Britka Emma Wilsonová, předstihly ji jak Izraelka Šaron Kantorová, tak vítězka Marta Magettiová z Itálie. Mužský závod ovládl Tom Reuveny z Izraele.

Kateřina Švíková ve čtvrtfinále LOH 2024
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

"Byl to pro mě psychicky náročný závod. Šla jsem do toho, že to může dopadnout jakkoli. Bohužel nevyšla strana, na kterou jsme jely. Nebyla jsem na postupové pozici, ale chtěla jsem bojovat o lepší umístění," posteskla si Švíková.

Třiadvacetiletá Švíková, jež se pokoušela kvalifikovat už na olympijské hry v Tokiu v tehdejší kategorii RS:X, se ze základní části dostala do čtvrtfinále z pátého místa po 14 rozjížďkách. Sobotní závod pro sedmičku windsurfařek ze 4. až 10. příčky jí ale nevyšel.

"Celkově to budu hodnotit, že je to super umístění, teď mě to ale trošku mrzí," podotkla. "Jsem spokojená s celým závodem. Je to super výsledek pro český jachting," dodala.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Devátá Švíková: Je to super výsledek pro český jachting
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 16:23

Jachtařky měly původně o cenné kovy bojovat už v pátek, organizátoři ale jízdy kvůli slabému větru přeložili. Postup ve čtvrtfinále vybojovaly Číňanka Jen Čeng a Maria Belenová z Peru. V semifinále už na ně čekaly Šaron Kantorová z Izraele a Italka Marta Magettiová, které byly po základní části druhá a třetí. Rovnou do finále prošla z prvního místa Britka Emma Wilsonová.

Trio největších favoritek se pak sešlo ve tříčlenném finále, v němž první olympijskou medaili v kariéře vybojovala Magettiová, čtvrtá žena závodu RS:X z Tokia. Pro stříbro si dojela úřadující světová šampionka Kantorová, pro niž šlo rovněž o první úspěch pod pěti kruhy.

Vicemistryni světa Wilsonové, která základní části dominovala a vyhrála v ní osm ze 14 jízd, se finále nevydařilo a stejně jako před třemi lety v Tokiu se musela spokojit s bronzem.

Reuveny byl po základní části druhý a v medailovém závodu musel do semifinále. Z něho postoupil spolu a Luucem van Opzeelandem z Nizozemska, který se do finále probil jako pátý muž rozjížděk přes čtvrtfinále.

V rozhodujícím souboji tří olympijských debutantů nakonec čtyřiadvacetiletý Reuveny, pro něhož bylo dosud největším úspěchem čtvrté místo z MS 2022, zvítězil před nejlepším mužem základní části Australanem Graem Morrisem a loňským mistrem světa Van Opzeelandem.

Jachting:

Muži – IQFoil: 1. Reuveny (Izr.), 2. Morris (Austr.), 3. Van Opzeeland (Niz.), 4. Armit (N. Zél.), 5. Sills (Brit.), 6. Renna (It.).

Ženy – IQFoil: 1. Magettiová (It.), 2. Kantorová (Izr.), 3. Wilsonová (Brit.), 4. Belenová (Peru), 5. Jen Čeng (Čína), 6. Steinleinová (Něm.), ...9. Švíková (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články