Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Zlaté časovky předvedli v dešti Brownová a Evenepoel. Vacek vyrovnal české maximum pod pěti kruhy

Propršená časovka pořádně potrápila cyklisty a cyklistky, kteří museli manévrovat na kluzkém povrchu plném zatáček a dlažebních kostek. Olympijské tituly nakonec ve velmi těžkých podmínkách získali Australanka Grace Brownová a Remco Evenepoel. Skvělý výkon předvedl Mathias Vacek, který v Paříži skončil jedenáctý – vyrovnal tím osm let starý výsledek Leopolda Königa z Ria. Julia Kopecký byla v cíli osmadvacátá. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam olympijské časovky mužů
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 16:33

Evenepoel na trati porazil o čtvrt minuty druhého Filippa Gannu. Třetí skončil s odstupem dalších deseti vteřin další z Belgičanů Wout van Aert. Vacek končí těsně za elitní desítkou na jedenáctém místě a vyrovnal se tím výkonu Leopolda Königa z Her v Riu.

"Byla to z mojí strany výborná časovka, jsem maximálně spokojený. Trať mi sedla a všechno do sebe dobře zapadlo. Mám z toho dobrý pocit. Některé ty zatáčky šly asi projet rychleji, ale nechtěl jsem riskovat, dost se padalo," citoval Vacka web Českého svazu cyklistiky.

Na vítězného Evenepoela ztratil minutu a 43 sekund. Čtyřiadvacetiletý Belgičan necelý týden po Tour de France, kde byl celkově třetí, přidal olympijské zlato k loňskému titulu mistra světa s náskokem takřka 15 sekund na Gannu. Bronzový van Aert zůstal zpět ještě o více než deset sekund.

"Nemohu vůbec popsat pocity, které jsem měl na stupni vítězů (po vyhlášení medailistů). Je to v mém životě naprosto magický moment," radoval se Evenepoel.

Brownová ovládla propršený závod v průměru rovných 49 kilometrů v hodině a své nejbližší soupeřky porazila o minutu a půl. Druhá skončila Britka Anna Hendersonová před bronzovou Chloe Dygertovou. Julia Kopecký ve své olympijské premiéře skončila osmadvacátá.

Dvaatřicetiletá Brownová, která má stříbro z boje s chronometrem ze světových šampionátů v letech 2022 a 2023, si dojela pro zlato po fantastickém výkonu. Hendersonová za ní zaostala o minutu a půl. Favorizovaná Dygertová po pádu v jedné ze zatáček ztratila ještě o necelou sekundu více.

Potíže s nástrahami trati měly i další závodnice. Spadly i nakonec šestá Belgičanka Lotte Kopecky či vítězka silničního závodu z minulé olympiády v Tokiu Anna Kiesenhoferová z Rakouska.

Smolařkou dne byla Američanka Taylor Knibbová, která se v Paříži postaví za čtyři dny i na start triatlonu. Spadla hned třikrát, navrch měla defekt a pak upadl dokonce i mechanik, který se jí snažil dodat co nejrychleji náhradní kolo. Knibbová i proto skončila až devatenáctá.

Kopecký měla na vítězku na 32,4 kilometru dlouhé trati manko přes pět minut. Devatenáctiletou závodnici čeká ve francouzské metropoli ještě silniční závod, který je na programu v neděli 4. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články