Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Kubánský zápasník López vyhrál zlato na pátých Hrách a ukončil kariéru

Takhle se vchází do olympijských dějin. Kubánec Mijaín López ovládl v Paříži řecko-římský zápas v kategorii do 130 kilogramů a je prvním sportovcem historie olympijských her, jenž vyhrál stejnou individuální soutěž pětkrát. Zanedlouho dvaačtyřicetiletý López zvítězil ve finále nad Yasmanim Acostou z Chile jasně 6:0 na body. Po zisku dalšího zlata ukončil kariéru.

Čtyři olympijská zlata v jedné individuální disciplíně získali dánský jachtař Paul Elvström a pět Američanů: diskař Al Oerter, Carl Lewis ve skoku do dálky, plavec Michael Phelps v polohovém závodu na 200 metrů, jeho kolegyně Katie Ledecká na 800 m volně a střelec na skeet Vincent Hancock. Ten jako jediný z nich netriumfoval na čtyřech hrách za sebou.

López, který je považovaný za jednoho z nejlepších zápasníků všech dob a získal i pět titulů mistra světa, chtěl původně uzavřít kariéru už po Tokiu a vynechal od té doby i většinu velkých turnajů. Pak se ale rozhodl naplno vrátit s vidinou jediného cíle  pátého zlata pod pěti kruhy.

Po třech dnech tak napodobil francouzského velikána mezi judisty Teddyho Rinera, který má z OH pět zlatých a dvě bronzové medaile. Oproti Lópezovi si však Riner připsal dva olympijské triumfy v týmových soutěžích. Amin Mirzazadeh dnes vybojoval alespoň bronz, druhý má Číňan Meng Ling-če.

Nejlepším zápasníkem váhové kategorie do 60 kg rovněž v řecko-římském stylu se stal Japonec Keničiro Fumita, obhájce stříbra z Tokia a úřadující vicemistr světa. Ve finále porazil 4:1 Číňana Cchaa Li-kua. Bronz zbyl na úřadujícího světového šampiona Žolamana Šaršenbekova z Kyrgyzstánu, druhý získal Ri So-Ung z KLDR.

Mezi zápasnicemi váhy do 68 kg se stala vítězkou Amit Elorová. Ve finále porazila teprve dvacetiletá Američanka, která je mistryní světa z let 2022 a 2023 ve váze do 72 kg, 3:0 na body Meerim Žumanazarovovou z Kyrgyzstánu. Bronz získaly Japonka Nonoka Ozakiová a úřadující světová i evropská šampionka Buse Tosunová z Turecka.

Zápas:

Muži - řeckořímský:

Do 60 kg: 1. Fumita (Jap.), 2. Cchao Li-kuo (Čína), 3. Ri So-ung (KLDR) a Šaršenbekov (Kyrg.), 5. Mohsen (Írán) a Rodríguez (Ven.).

Do 130 kg: 1. López (Kuba), 2. Acosta (Chile), 3. Mirzazadeh (Írán) a Meng Ling-če (Čína), 5. Šariati (Ázerb.) a Mohamed (Eg.).

Ženy:

Do 68 kg: 1. Elorová (USA), 2. Žumanazarovová (Kyrg.), 3. Ozakiová (Jap.) a Tosunová (Tur.), 5. Pak Sol-kum (KLDR) a Oborududuová (Nig.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články