Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Turecké a italské volejbalistky poprvé postoupily na Hrách do semifinále

Italské i turecké volejbalistky si zahrají o premiérovou olympijskou medaili. Čekání na postup do semifinále světové jedničky Italky ukončily výhrou nad mistryněmi světa ze Srbska 3:0, evropské šampionky z Turecka udolaly v pěti setech Čínu. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájkyně titulu Američanky a Brazilky.

Radující se turecké volejbalistky
zdroj: ČTK/AP autor: Dolores Ochoa

Nevídaným přídělem 42 bodů k triumfu tureckého týmu nad Čínou pomohla nejužitečnější hráčka loňského ME a někdejší opora prostějovského útoku Melissa Vargasová.

Její produktivita je druhou nejvyšší v historii jediného zápasu ženských olympijských turnajů, o dva body lepší byla Chorvatka Barbara Jeličová na Hrách v Sydney před 24 lety.

Turkyně sice zakončily skupinu hladkou prohrou s Itálií, ale neporaženou Čínu ve čtvrtfinále zdolaly v rozhodujícím zkráceném setu 15:12.

Před třemi lety v Tokiu naopak pětisetové čtvrtfinále s Jižní Koreou prohrály. Na Itálii ve čtvrtek narazí znovu.

"Melissa je jednou z nejlepších hráček na světě a jsem šťastný, že jsem jejím trenérem," řekl Daniele Santarelli o volejbalistce narozené v Kubě, kterou se Prostějovu podařilo získat před devíti lety, kdy jí bylo teprve patnáct let.

"Dokázala to, co tyto hráče odlišuje, a to je schopnost podávat skvělé výkony ve velkých zápasech. V těžkých chvílích nám vždycky pomohla a doufám, že to tak bude pokračovat až do posledního bodu olympiády," dodal italský kouč na turecké lavičce.

Ostatní tři čtvrtfinále skončila výsledkem 3:0. Italky nedaly šanci Srbkám a udržely hvězdnou univerzálku Tijanu Boškovičovou jen na 19 bodech.

Favorizované Brazilky vyřadily snadno Dominikánskou republiku 3:0 a v repríze tokijského finále je čeká duel s USA. Obhájkyně zlata Američanky porazily Polsko.

Výsledky čtvrtfinále volejbalu žen:

Turecko – Čína 3:2 (-23, 21, 24, -21, 12), Brazílie – Dominikánská republika 3:0 (22, 13, 17), USA – Polsko 3:0 (22, 14, 20), Itálie – Srbsko 3:0 (24, 20, 20).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články