Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Radost českých tenisových deblových párů pokračuje, všechny jdou dál. Krejčíková končí v singlu

Tenisové soutěže gradují. Barbora Krejčíková prohrála ve čtvrtfinále se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou, posléze si ale spravila chuť a postoupila po boku Kateřiny Siniakové v deblu. Velký úspěch slaví dvojice Tomáš Macháč a Adam Pavlásek. Ti dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející zápas proti nasazeným Němcům Krawietzovi, Pützovi a postoupili do semifinále. Semifinále čeká i na smíšenou dvojici Siniakovou s Macháčem, kteří v pozdních hodinách zvítězili nad Japonci Šibaharaovou s Nišikorim. Obrat předvedly i Linda Nosková a Karolína Muchová, které senzačně porazily turnajové jedničky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou 2:6, 6:3, 10:5. 

Barbora Krejčíková
zdroj: REUTERS autor: Violeta Santos Moura

Vítězka letošního Wimbledonu a Roland Garros 2021 Krejčíková si připsala první porážku po deseti zápasech. V duelu s 67. hráčkou světa Schmiedlovou, jejímž grandslamovým maximem je zatím osmifinále loňského Roland Garros, doplatila na 32 nevynucených chyb. Prohrála za hodinu a 29 minut.

Osmadvacetiletá Krejčíková v prvním setu ještě dotáhla manko 1:4, v závěru ale sadu ztratila po nevydařeném servisu v desátém gemu. Ve druhém setu se Krejčíková ujala vedení 2:0 a živila naději na obrat. Prohrála ale šest her za sebou a o rok starší Schmiedlová mohla po vyřazení Italky Jasmine Paoliniové slavit další úspěch.

Tenistka z Ivančic si i tak pod pěti kruhy vylepšila singlové maximum. Dosud byla nejdál v osmifinále před třemi lety v Tokiu. 

Na turnaji pokračuje ještě ve čtyřhře se Siniakovou, s níž dnes zdolala ve 2. kole Šibaharaovou a Aojamaovou 7:5, 6:4.

Několikanásobné grandslamové šampionky vyhrály po nedávném návratu ke spolupráci i pátý duel a v boji o postup do semifinále se utkají s Ruskami hrajícími v neutrálních barvách Dianou Šnajderovou a Mirrou Andrejevovou.

Dvojité semifinále pro Macháče

Třiadvacetiletý Macháč postoupil do druhého semifinále během jednoho dne. Nejprve po boku daviscupového reprezentanta Pavláska v mužské čtyřhře a v pozdních večerních hodinách se radoval i s Kateřinou Siniakovou. S Pavláskem otočili i potřetí v Paříži nepříznivý vývoj utkání a vyhráli díky vydařenému super tie-breaku. V přechozích kolech porazili po obratech také britskou dvojici Neal Skupski, Joe Salisbury a Chilany Alejandra Tabila s Nicolásem Jarrym.

Se Siniakovou porazili japonskou dvojici Kei Nišikori, Ena Šibaharaová 7:5, 6:2 a zabojují pod pěti kruhy o první společnou medaili. V boji o finále narazí ve čtvrtek na kanadskou dvojici Félix Auger-Aliassime, Gabriela Dabrowská.

"Spadla nám hodně energie, pak už to bylo docela těžké hledat. Ale povedlo se nám to najít, pak jsme to zase nakopli a předváděli jsme výkon, co jsme předváděli na začátku. Zvládli jsme to fakt skvěle a jsem za to rád," řekl Macháč. 

Macháč s Pavláskem se mohou stát ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří za Československo získali bronz v Soulu.

Další český obrat

Nosková s Muchovou, které se daly dohromady po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, otočily v Paříži už druhý duel. Po vyřazení Rusek v neutrálních barvách Jekatěriny Alexandrovové a Jeleny Vesninové porazily také po vydařeném super tie-breaku nasazené jedničky Gauffovou a Pegulaovou.

První set Češky ztratily, ve druhém ale získaly tři brejky a nerozhodila je ani půlhodinová přestávka kvůli dešti. Po návratu na kurt devatenáctiletá Nosková sadu doservírovala a také v super tie-breaku se blýskla několika povedenými údery. České reprezentantky ukončily utkání při druhém mečbolu a o semifinále si zahrají s tchajwanskou dvojicí Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:                                                                                                                 

Dvouhra – 3. kolo: Djokovič (1-Srb.) – Koepfer (Něm.) 7:5, 6:3, S. Tsitsipas (8-Řec.) – Báez (12-Arg.) 7:5, 6:1, Alcaraz (2-Šp.) – Safiullin (AIN) 6:4, 6:2, Ruud (6-Nor.) – F. Cerúndolo (Arg.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra – čtvrtfinále: Macháč, Pavlásek (ČR) – Krawietz, Pütz (2-Něm.) 3:6, 6:1, 10:5. 

Ženy:                                                                                                                

Dvouhra – čtvrtfinále: Schmiedlová (SR) – Krejčíková (9-ČR) 6:4, 6:2.

Čtyřhra – 2. kolo: Muchová, Nosková (ČR) – Gauffová, Pegulaová (1-USA) 2:6, 6:4, 10:5, Krejčíková, Siniaková (2-ČR) – Aojamaová, Šibaharaová (Jap.) 7:5, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články