Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Čeng Čchin-wen porazila i Vekičovou a jako první Číňanka triumfovala na Hrách ve dvouhře

Olympijský turnaj tenistek v Paříži opanovala Čeng Čchin-wen a získala pro Čínu první zlato ve dvouhře v historii. Nasazená šestka zdolala ve finále Donnu Vekičovou z Chorvatska 6:2, 6:3. Mužskou čtyřhru si podmanili Australané Matthew Ebden a John Peers, kteří si po obratu poradili s americkou dvojicí Austin Krajicek, Rajeev Ram 6:7, 7:6 a 10:8 v super tie-breaku. Zásluhou bronzového Lorenza Musettiho oslavuje první medaili na Hrách po sto letech Itálie.

Čeng Čchin-wen se raduje z vítězství na Hrách v Paříži
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen si triumfem pod pěti kruhy připsala největší úspěch v kariéře. Letos se probojovala také do finále Australian Open, ve kterém nestačila na Bělorusku Arynu Sabalenkovou. "Když jsem se stala olympijskou šampionkou, ucítila jsem, jak mi z ramen spadlo obrovské břímě. Teď můžu říct rodině a tátovi: 'Právě jsem se zapsala do historie'," řekla.

Rodačka ze Š'-jenu přišla ve francouzské metropoli jen o dva sety. V semifinále vyřadila světovou jedničku a čtyřnásobnou šampionku Roland Garros Polku Igu Šwiatekovou, ve čtvrtfinále zdolala po obratu a napínavém tie-breaku ve třetím setu (8:6) Němku Angelique Kerberovou. Aktuálně drží sérii jedenácti vítězství, před olympijskými hrami kralovala na turnaji v Palermu, kde porazila ve finále Karolínu Muchovou.

"Už jsem ale byla celá strašně bolavá. Po třetím zápase jsem musela hrát s bandážemi. Vyšťavila jsem se na maximum," dodala Čeng Čchin-wen.

Nasazená třináctka Vekičová nevyužila možnost získat pro chorvatský tenis první zlato z dvouhry, i stříbro ale bylo premiérové. Dosavadním maximem byl bronz Gorana Ivaniševiče z Barcelony 1992.

Světová sedmička Čeng Čchin-wen přišla v utkání jen jednou o servis, soupeřce ho vzala čtyřikrát. První brejk získala hned v úvodu zápasu, poté prolomila podání Vekičové i v závěru prvního setu. Ve druhé sadě rozhodla Číňanka o triumfu díky brejku v osmé hře. Následně už duel dopodávala a zužitkovala první mečbol.

Ebden a Peers rozjásali Austrálii po 28 letech, Musetti po 100 letech Itálii

Nenasazení Australané Ebden a Peers, kteří před finálovým duelem neztratili na turnaji ani set, otočili proti semifinálovým přemožitelům Tomáše Macháče a Adama Pavláska nepříznivý vývoj. První set proti Krajickovi s Ramem ztratili v tie-breaku (6:8) a ve druhé sadě prohrávali 1:3. V osmém gemu ale srovnali a zkrácenou hru tentokrát jasně ovládli 7:1.

Rozhodl super tie-break, v němž Australané získali od stavu 1:2 šest míčků po sobě a vypracovali si klíčový náskok. Krajicek s Ramem odvrátili v závěru trio mečbolů a snížili na 8:9, ale další možnost na ukončení zápasu už Ebden s Peersem využili.

Stali se prvními australskými vítězi mužské čtyřhry po 28 letech. Naposledy pod pěti kruhy oslavovali v Atlantě Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Ebden získal první olympijskou medaili v kariéře. Peers má ještě bronz ve smíšené čtyřhře, který vybojoval před třemi lety v Tokiu s Ashleigh Bartyovou.

Musetti přehrál v souboji o třetí místo Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho 6:4, 1:6 a 6:3. Dosud jediným italským medailistou z tenisových turnajů na Hrách byl Uberto Morpurgo v roce 1924 rovněž v Paříži a rovněž zásluhou bronzu.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra – o 3. místo:

Musetti (11-It.) – Auger-Aliassime (13-Kan.) 6:4, 1:6, 6:3.

Čtyřhra – finále:
Ebden, Peers (Austr.) – Krajicek, Ram (4-USA) 6:7 (6:8), 7:6 (7:1), 10:8.
O 3. místo:
Fritz, Paul (3-USA) – Macháč, Pavlásek (ČR) 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra – finále:

Čeng Čchin-wen (6-Čína) – Vekičová (13-Chorv.) 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články