Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Stolní tenis zná první zlaté medailisty v Paříži, v mixu vyhráli Číňané Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša

Paříž poznala první vítěze ve stolním tenise. Olympijské zlato v mixu získávají světové jedničky z Číny Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša. Ve finále si poradili s dvojicí z KLDR Ri Čong-sik a Kim Kum-jong 4:2 na sety a potvrdili roli největších favoritů. Na pódiu je doplnila jihokorejská dvojice Lim Čong-hun a Sin Ju-pin.

Čínští stolní tenisté Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša
zdroj: REUTERS autor: Stephanie Lecocq

Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša, kteří jsou světovými jedničkami ve dvouhrách, finále plné úchvatných topspinových výměn vyhráli 11:6, 7:11, 11:8, 11:5, 7:11, 11:8.

Severokorejci favoritům před zraky prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha vzdorovali téměř hodinu a získanými dvěma sety potvrdili pozici největšího překvapení turnaje, do něhož vstupovali jako nejníže nasazený šestnáctý tým.

Už postupem do finále se Ri Čong-sik, Kim Kum-jong postarali o první pařížskou medaili pro KLDR a premiérovou od Ria de Janeiro 2016, neboť do Tokia izolovaná komunistická země výpravu nevyslala.

"Hodně jsme se na olympiádu připravovali. Číňané jsou nejlepší tým na světě a my jsme s nimi byli neustále v kontaktu. Nakonec to nestačilo, mrzí nás to, ale podali jsme dobrý výkon," řekla Kim Kum-jong.

Pingpongová velmoc Čína získala první olympijské zlato v mixu poté, co se před třemi lety při premiéře této disciplíny pod pěti kruhy musela spokojit se stříbrem za domácími Japonci.

"Po té porážce ve finále mixu v Tokiu (kde hrála jiná dvojice) se dostat až sem... Jsem vděčná každému z našeho týmu za ty uplynulé tři roky. Myslím, že ve finále hrály obě dvojice výjimečně dobře," uvedla čtyřiadvacetiletá Sun Jing-ša, jež získala třetí olympijskou medaili po týmovém zlatu a individuálním stříbru z Tokia.

O pár měsíců starší Wang Čchu-čchin zaznamenal pod pěti kruhy první úspěch. Radost z něj ale nedlouho po mečbolu vystřídala frustrace a vztek, protože přišel o pálku. Poškodili mu ji fotografové, spěchající zvěčnit nové šampiony.

Hráče musel utěšit trenér a Wang Čchu-čchin nakonec incident komentoval smířlivě. "Nebylo to schválně. Stalo se a nemůžu to vrátit. Zkusím hrát stejně dobře s náhradní pálkou," řekl.

Číňané budou hlavními favority na zisk zlatých medailí i v dalších čtyřech soutěžích v Paříži. V duelu o bronz porazili Korejci Lim Čong-hun, Sin Ju-pin 4:0 na sety dvojici Wong Chun Ting, Doo Hoi Kem z Hongkongu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články