Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Lipták olympijské zlato neobhájí, v trapu skončil osmnáctý. Zlatý je Brit Hales

Jiří Lipták neobhájil olympijský triumf v trapu. V Paříži obsadil v kvalifikaci 18. místo a neprobojoval se do finálové šestky. Rozhodl neúspěšný první den kvalifikace, kdy minul šest terčů. V druhém dni už sice nechyboval, ale to stačilo na posun jen na konečnou osmnáctou pozici. Nástupcem Jiřího Liptáka na olympijském trůnu je Brit Nathan Hales, který ve finále minul pouhé dva terče. 

Jiří Lipták
zdroj: ČTK autor: Manish Swarup

"Padesát terčů se nestřílí každý den, jsem rád, že se mi to dneska povedlo. O to víc mě mrzí ta jednadvacítka ze včerejšího dne, protože jak to vypadá, šance tam byla, ale nesmělo se stát to, co se včera stalo," podotkl Lipták.

Lipták, jenž v pondělí sestřelil 69 ze 75 terčů, vstupoval do druhé části jen s teoretickými šancemi. Díky stoprocentní úspěšnosti se sice posunul z 27. místa na konečné osmnácté, od rozstřelu do šestičlenného finále ho ale dělily tři zásahy. Český reprezentant celkem trefil 119 ze 125 terčů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lipták: Dnes to bylo perfektní, ale mrzí mě včerejšek
Dostupnost videa skončí: 02.08.2024 15:12

Český střelec doplatil hlavně na nevydařenou druhou položku z úvodního dne, kdy zasáhl jen 21 z 25 terčů. Před třemi lety postoupil do finále v Tokiu s bilancí 124 zásahů ze 125.

Po nevydařeném pondělí si dnes Lipták spravil chuť. "Takhle nějak jsem si to představoval, že bych to takhle chtěl zakončit, a naštěstí se to povedlo. Celá první položka byla na první ránu, ve druhé jsem potřeboval jenom jeden tupl (opravu) a ten mi vyšel. Vynahradil jsem si to," uvedl Lipták.

Ještě hůře než on skončil v Chateauroux Brit Matthew John Coward-Holley, který před třemi lety v Tokiu doplnil Liptáka a Kosteleckého na stupních vítězů. Se 117 trefenými terči obsadil 25. příčku. Hned za ním byl další bývalý mistr světa Slovák Marián Kovačócy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále trapu s vítězem Halesem
Dostupnost videa skončí: 02.08.2024 23:16

Britové se přesto na třetí olympiádě za sebou radovali v trapu z medaile a poprvé od roku 1968 má zlatou hodnotu.

Šestadvacetiletý Hales byl ve finále suverénní, z padesáti terčů minul jen dva a o pět zásahů překonal výkon českého dua z Tokia, kde o šampionovi rozhodl až dodatečný rozstřel.

Do poslední položky se s Halesem dostal Číňan Čchi Jing, který pro asijskou střeleckou velmoc vybojoval v této disciplíně a kategorii první olympijskou medaili.

Bronz putuje zásluhou Jeana Pierrea Brola do Guatemaly, která se ze zisku cenného kovu pod pěti kruhy může radovat teprve podruhé.

Jednačtyřicetiletý střelec, jehož nejlepším výsledkem dosud bylo jedno třetí místo na Světovém poháru a jenž při předchozím olympijském startu v Londýně 2012 skončil na 28. místě, napodobil chodce Éricka Barronda. Ten byl právě před 12 lety druhý v závodě na 20 km.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články