Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Podhráský při konci kariéry neprošel z kvalifikace, neuspěl ani Rampula a Šumová

Martin Podhráský ani Matěj Rampula nepostoupili z kvalifikace střelby z rychlopalné pistole. Rampula byl čtrnátý, Podhráský sedmadvacátý. Po tomto výsledku pak přiznal, že to byl jeho poslední mezinárodní závod v kariéře. Ani Barbora Šumová do olympijského finále v disciplíně skeetu nepostoupila. Česká střelkyně obsadila po druhé části kvalifikace konečné 22. místo. Olympijskou vítězkou se stala Francisca Crovettová a získala pro Chile třetí zlato v historii a po tenistech první ve střelbě.

Barbora Šumová
zdroj: Reuters autor: Amr Alfiky

Oba reprezentanti nabrali ztrátu už v první polovině soutěže, při níž se střílí dohromady 60 ran na vzdálenost 25 metrů a vždy na pět terčů, které se k soutěžícím otáčejí v sériích na 8, 6 a 4 sekundy. S výkony pod 290 bodů z možných 300 se zařadili až do třetí desítky pořadí.

Rampula s 288 body zaostával za postupem o pět kruhů a zlepšení v druhé části na 293 mu pomohlo alespoň k posunu do první poloviny výsledkové listiny. Debutant pod pěti kruhy startoval v Paříži podruhé, ve vzduchové pistoli obsadil 23. místo.

Podhráský se ani v jedné části rychlopalby nedostal přes 290 bodů (286+287) a v konečném pořadí za sebou nechal jen dva soupeře. "Forma během celé sezony byla a očekávání byla vyšší, takže teď určitě zklamání. Už po první půlce bylo jasné, že do finále určitě postoupit nemůžu," řekl bronzový medailista z loňských Evropských her.

Na svých třetích olympijských hrách si připsal nejhorší výsledek. V Pekingu 2008 skončil čtrnáctý, v Londýně o čtyři roky později nejlépe v kariéře sedmý. A další olympijský start nepřidá, v Paříži absolvoval poslední mezinárodní závod. "Nedovedu si představit dál pokračovat. Je to tak náročné, že s rodinou, prací už to nezvládám. Takže tohle byla taková rozlučka. Představoval jsem si ji trošku jinak," litoval Podhráský, který pracuje jako lékař.

Kvalifikace byla stopkou i pro skeetařku Šumovou

Bronzová medailistka z mistrovství Evropy 2019 vstupovala do druhé části kvalifikace na průběžné třinácté příčce s bilancí 70 zásahů ze 75 ran. Od postupu ji dělily dvě trefy, o naději ale Šumová brzy přišla. V celkově čtvrté položce minula další tři trány a klesla na 21. místo.

České závodnici se nevydařila ani závěrečná pátá série. Také v ní netrefila tři terče a ještě si pohoršila. Devětadvacetiletá rodačka z Kolína nevylepšila v Paříži čtrnácté místo z Tokia.

V šestičlenném finále si počínala nejlépe čtyřiatřicetiletá Crovettová a navázala na tenisové hrdiny Nicoláse Massúa a Fernanda Gonzáleze z Her 2004 v Athénách, kde Massú vyhrál čtyřhru i dvouhru. Do rozstřelu o zlato se Crovettová dostala s Britkou Amber Rutterovou, jež nakonec pouhé tři měsíce po porodu syna získala stříbro.

V rozhodujícím momentu play-off se při jejích výstřelech jeden z terčů nerozpadl a Rutterová neúspěšně protestovala proti verdiktu rozhodčího o chybné ráně. Podle televizních záběrů se přitom skutečně zdálo, že z asfaltového disku část materiálu odpadla.

Bronz vybojovala Američanka Austen Smithová a bez medaile zůstalo Slovensko, byť mělo mezi šesti finalistkami dvojnásobné zastoupení. Úřadující mistryně světa Danka Barteková skončila šestá a Vanesa Hocková čtvrtá.

České střelce ve skeetu čeká v pondělí pod pěti kruhy ještě týmová soutěž. V ní Šumová nastoupí po boku Jakuba Tomečka, který v Paříži skončil mezi jednotlivci také v kvalifikaci a obsadil dvanácté místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články