Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vlachovi chybělo pět sekund na finále, nepostoupil ani Grycz

Finále moderních pětibojařů bude bez Martina Vlacha a Marka Grycze, kteří se v prvním semifinále nevešli do postupové devítky. Po nepovedeném základním kole šermu měl k pokračování v olympijské soutěži blíže Vlach, kterému nestačilo k postupu ani vítězství v závěrečné kombinaci běhu a střelby z laserové pistole. V semifinále A obsadil desátou pozici se ztrátou pěti sekund na finále, Grycz skončil čtrnáctý.

Marek Grycz
zdroj: Reuters autor: Zohra Bensemra

Vlach s Gryczem nabrali rozhodující ztrátu kvůli vysoce pasivní bilanci ve čtvrtečním základním kole šermu. Z 35 soubojů vyhráli 12 respektive 10 duelů a zařadili se až do čtvrté desítky celkového pořadí, které sloužilo k rozřazení do semifinálových skupin. Oba Češi se sešli v té první.

Vlachovi se povedl čistý parkur, přidal dva body v bonusovém kole šermu, ale patřil ve své skupině k nejpomalejším plavcům a na startu tříkilometrové kombinace měl na průběžném 14. místě ztrátu 24 sekund na devátou příčku.

Pátý muž z posledních Her závěrečnou disciplínu vyhrál, dokonce v ní vylepšil vlastní olympijský rekord z Tokia, ale pořadím se posunul jen o čtyři pozice. Za vítězem semifinále Egypťanem Ahmadem Aldžandím zaostal o 21 bodů, respektive sekund.

"Ze šermu jsem si nesl takové manko, že bych musel dát úplně skvělý výkon, abych postoupil do finále. Vlastně na většině disciplín se mi to nějak dařilo, ale střelba mohla být lepší a mohl jsem lépe zaplavat. To byl ten kousek, co tomu chyběl," řekl Vlach.

"Mrzí mě to dost, přál jsem si tu absolvovat oba závodní dny," litoval. Na první nepostupové pozici má ještě teoretickou šanci na účast ve finále v případě, že některý ze soupeřů start vzdá. "Nepředpokládám to," dodal Vlach.

Grycz na úvod pokračování semifinále přišel o další body po dvou chybách v parkuru. Zaznamenal pak šestý plavecký čas a na trať "laser runu" se vydal jako předposlední. V cíli jeho ztráta na postup činila 36 sekund a obsadil 14. pozici z 18 semifinalistů.

"Po nepovedeném šermu, nechci říct, že bylo rozhodnuto o nepostupu, ale ten by asi hraničil se zázrakem. Kdyby se všechny disciplíny povedly úplně dokonale, tak by to možná šlo, což se ale nepovedlo," konstatoval debutant pod pěti kruhy Grycz.

V součtu s druhým semifinále, které vyhrál Japonec Taišu Sató, patří Vlachovi devatenáctá pozice. Je tedy prvním náhradníkem pro sobotní finále, Grycz byl celkově klasifikován na 27. místě. V sobotu bude na programu také semifinále žen s Veronikou Novotnou a Lucií Hlaváčkovou.

Moderní pětiboj

Muži  semifinále:

Skupina A: 1. Aldžandí (Eg.) 1516, ...10. Vlach 1495, 14. Grycz (oba ČR) 1454  nepostoupili do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články