Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Skákala jsem radostí, říká vlajkonoška Horáčková a vyhlíží slavnostní zahájení Her

Olympijské hry v Paříži odstartovala pro české barvy Marie Horáčková, která skončila v kvalifikaci lukostřelkyň na 31. místě. Úřadující mistryně světa se svým výkonem spokojená nebyla, protože se nemohla dostat do správného rozpoložení. I přesto se těší na slavnostní zahájení, při kterém se ujme spolu s judistou Lukášem Krpálkem české vlajky. "To je pro mě takové velké splněné přání, jedno tak už z olympiády mám a ta další přijdou," komentovala Horáčková po kvalifikaci. 

Marie Horáčková na Hrách v Paříži
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Byl to závod jako každý jiný. Byli jsme i docela připraveni, že jsme den dopředu věděli, že tady budou kolem diváci, především mediální. Tíha olympiády na mě doléhá spíš ve vesnici, tady se cítím víc doma, protože to je prostě střelnice a prostředí, které známe. Lidi, s nimiž objíždíme závody. Ale jo, je to výjimečné," řekla po kvalifikaci Horáčková.

Kromě atmosféry se musela sžít i s očekáváními od role světové šampionky. "Byla tam i drobnost, že jsem za sebou měla cedulku WORLD CHAMPION. Což je na jednu stranu příjemné, na druhou jsem si pak říkala, že dneska jsem tak vůbec nestřílela. Takové to 'ach jo'," uvedla.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Horáčková: Finálová střelnice je v jiném rytmu, ten mi vyhovuje víc
Dostupnost videa skončí: 28.07.2024 21:47

Špatně se jí dostávalo do ideálního rozpoložení. "Mně to dneska fakt nešlo, v druhé půlce jsem šla úplně mimo. To jsem i tátovi řekla, že jsem jakoby nad námi a potřebuju být tady na tom místě a střílet. Hlava potřebuje hodně pracovat. Taťka mi několikrát říkal, že se to musí odpracovat a nebude to střílet samo," řekla česká reprezentantka. 

Nejméně podařený byl poslední šestý šíp v prvním kole druhé poloviny závodu, kdy trefila jen čtvrtý kruh. "Asi jsem měla zkrat, držela jsem to hrozně dlouho a pak jsem to nějak pustila. Vystřelila jsem naráz i s mojí kolegyní na terči, nevím. Ale pak jsem udělala rychlý obrat a dala tam dvě desítky, tak jsem to zachránila," vyprávěla Horáčková, kterou nadchlo sportoviště v kulisách francouzské metropole.

"Je to krásné, jsme tady z toho všichni nadšení. Co se bavím s kolegyňkami, tak jsou z toho všechny unešené. Je to v centru dění a sport je fakt vidět. Myslím si, že lukostřelba si to zaslouží, protože je prostě krásná esteticky, tak je to tady v esteticky hezkém prostředí," dodala.

Vlajkonoškou mohla být už v Tokiu

Česká lukostřelkyně bude patřit mezi hlavní české sportovce i na slavnostním pátečním zahájení Her, při kterém jednotlivé výpravy připlují na lodích po Seině na Trocadéro. 

"Na to se těším moc. Celá lukostřelba má tři dny volno a jsem moc ráda, že tam můžeme jít, a ještě to takhle dopadlo, že s Lukášem poneseme vlajku. To je pro mě takové velké splněné přání, jedno tak už z olympiády mám a ta další přijdou. Zítřek si užijeme, to bude pecka," řekla s úsměvem Horáčková.

Když se dozvěděla, že se jí této pocty dostane, měla obrovskou radost. "Přišli mi to říct Martin Doktor a Nikol Kučerová do klubovny, kde nikdo nebyl. Já jsem skákala radostí. Nemyslela jsem si to, protože tam bylo dost kandidátů a říkala jsem si: 'Ty jo, tak asi ne.' Ale ono jo," prohlásila Horáčková. Novinku pak chvíli tajila před otcem. "Aby měl radost a aby se to ještě všude nerozkřiklo."

Jednou z adeptek byla už před třemi lety v Tokiu, kde však s další kandidátkou gymnastkou Anetou Holasovou skončily místo toho v karanténě. "My jsme obě dvě byly v tom covidovém letu, takže jsme musely zůstat na pokojích a neúčastnily jsme se ani jedna slavnostního ceremoniálu, takže teď si to užiju. A ještě na druhou," řekla česká reprezentantka, která už i přesto vyhlíží hlavní cíl v Paříži. 

"Ten se musí těžce odpracovat. Rozhodnou první dvě kola a potom je to v jeden den od osmifinále až do finálových soubojů. Tam už nemůžu říct nic, tak prostě chci jen ten den střílet a střílet co nejdéle," doplnila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články