Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Satková i Prskavec se zaskvěli v kvalifikaci vodního slalomu a jsou v semifinále

Další české medailové naděje vstoupily do Her v Paříži. Dvaadvacetiletá vodní slalomářka Gabriela Satková má za sebou obě jízdy kanoistek v kvalifikaci, kterou vyhrála před obhájkyní zlata Jessicou Foxovou a postoupila s přehledem do semifinále. Ani Jiří Prskavec neměl žádné problémy v obou jízdách a postoupil z druhého místa za francouzským reprezentantem Titouanem Castryckem. 

Dvaadvacetiletá česká reprezentantka při své premiéře pod pěti kruhy porazila druhou Australanku Foxovou o šest desetin sekundy a obě už si ve druhé jízdě víceméně testovaly trať, která bude pro semifinále mírně změněna tím způsobem, že budou posunuty čtyři ze třiadvaceti branek.

Českou reprezentantku vítězství v kvalifikaci překvapilo. "Myslela jsem, že holky dneska pojedou lépe, ale myslím si, že to není tím, že bych byla lepší. Ale že trošku zvolily tu jistější taktiku, že právě se nesnažily jet úplně rychle, spíš se prostě snažily jet na postup. Takže si myslím, že ten nejlepší souboj mě čeká zítra, protože si myslím, že tam už do toho holky půjdou opravdu naplno. Takže já pořád vím, že to bude velký souboj," řekla po úspěšné kvalifikaci.

Satková vyrazila na trať první jízdy jako předposlední a od prvního mezičasu se držela v čele. Do té doby vedoucí Monicu Doriu Vilarrublaovou z Andorry porazila i přesto, že dostala dvousekundovou penalizaci za dotek branky číslo 21.

První kolo uzavírala obhájkyně zlata z Tokia Foxová, která v Paříži již ovládla závod kajakářek. Třicetiletá Australanka byla ale pomalejší, Satková se jako jediná dostala pod hranici 100 sekund.

Zkušenosti startovat z poslední pozice má. "Není to určitě poprvé a já jsem postupně zjistila, že na tom vlastně zas tolik nezáleží. Aspoň když člověk dojede do cíle, tak ví, jak na tom je, a nemusí čekat," prohlásila Satková.

Nijak se v kvalifikaci nešetřila. "Já si myslím, že jsem jela v podstatě normálně, jako kdybych jela jakýkoliv jiný závod. Snažím se tady celkově nic moc neměnit. Ale věděla jsem, že není třeba riskovat úplně. Je třeba jet trošku klidnější jízdu a mělo by to stačit. A tak jsem taky jela," doplnila Satková.

Prskavec nechtěl jet v semifinále poslední

Jedenatřicetiletý Prskavec se vydal na trať ve Vaires-sur-Marne v obou kolech jako poslední a také při své první jízdě na mezičasech vedl. V závěru ale viditelně polevil a jen těsně nestačil na do té doby nejrychlejšího Castrycka. Devatenáctiletý Francouz v druhé jízdě o víc než tři sekundy zrychlil, na což Prskavec už neodpověděl, když při druhém startu zkoušel jiné varianty průjezdu tratě, a opět v závěru nejel naplno.

Startovní pozici před domácím reprezentantem v semifinále považuje za výhodnější. "V té první jízdě trošku jo. Vypustil jsem cíl, věděl jsem, že jet hned za Titouanem bude těžké. Člověk bude v blocích a uslyší to, co se tady (v hledišti) děje, což bude těžký pro tu koncentraci. A to jsem si úplně nepřál. Nicméně kdyby to přišlo, tak bych to asi nějak přijal," prohlásil Prskavec.

S první jízdou byl spokojený. "Jel jsem přesně to, co jsem chtěl. Bylo to takové úplně v pohodě. Jelo to tak, jak mělo. Nebylo tam nikde zbytečně moc síly. Nechal jsem to jet a projel jsem to o pár setin za vítězem kvalifikace, takže to bylo super. V druhé jízdě Titouan nastavil ještě o level výš čas a to jsme si zase s Giovannim de Gennarem říkali na startu, že to zkusíme a zatlačíme. Mně vyšel krásně začátek trati a pak jsem to teda trochu pokazil, tak jsem si říkal, že to už neklapne," doplnil Prskavec.

Ví, že na druhé kvalifikační jízdy se hůře koncentruje. "Já myslím, že mi tam ještě nenapsali teda jednoho šťoucha, kterého jsem měl v úvodu trati. Nicméně už to nic neřešilo. Je to taková jízda bez tlaku ve chvíli, kdy se první povede. Pro mě to bylo vždycky těžké a můžu s klidným srdcem říct, že tohle byla moje nejlepší druhá kvalifikační jízda na olympiádě. V Riu jsem dal padesátku, v Tokiu to bylo asi pět šťouchů, takže vlastně jakoby úspěch," dodal Prskavec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články