Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Rohan bojoval o medaili, nakonec končí šestý. Jasně zvítězil Gestin

Lukáš Rohan bojoval o první českou medaili z letošních Her. Český kanoista dlouho držel přední příčky, nakonec ale kvůli doteku branky a dvouvteřinové penalizaci spadl na konečnou šestou pozici. Devětadvacetiletý závodník tak nenavázal na svoje stříbro z minulé olympiády v Tokiu, na bronz ztratil jednu vteřinu. Ze zlata se raduje suverénní Francouz Nicolas Gestin, který zvítězil o více než pět vteřin.

Francouz Gestin ve Vaires-sur-Marne ovládl kvalifikaci, semifinále i finále. V závěrečné jízdě porazil druhého Brita Adama Burgesse o propastných 5,48 sekundy. Bronz získal Slovák Matej Beňuš.

"Z dneška mám vlastně obrovský zážitek a nechci si ho nějak kazit. Když jel Gestin, tak jsem si to vlastně hrozně užíval. To, co tady francouzští fanoušci předvádějí, je fakt neskutečné," řekl Rohan po finále.

"Kéž by vodní slalom takovou kulisu zažíval víckrát. Nechci si to kazit tím, že budu na sebe nějak naštvaný. Až se podívám na video, tak na sebe naštvaný budu, ale je to jenom sport," prohlásil.

Devětadvacetiletý Rohan zajel v semifinále desátý čas a v bojích o medaile se tak na trať vydal jako třetí. Ani tentokrát se nevyvaroval doteku branky, dvousekundovou penalizaci dostal hned na úvod. Zbytek závodu ale český reprezentant zvládl čistě a v cíli se zařadil na průběžně druhé místo za Beňuše.

Další závodníci, mezi kterými byl i obhájce zlata Benjamin Savšek ze Slovinska, také chybovali a Rohan se dlouho držel na pomyslných stupních vítězů. Porazila jej až nejlepší čtveřice ze semifinále.

Před šestatřicetiletého Beňuše se ale dostal pouze Burgess a poté suverénní Gestin. Čtyřiadvacetiletý Francouz dokázal ve finále vylepšit ještě o téměř dvě sekundy svůj semifinálový čas.

"Nevím, co říct. Je to lepší, než jsem si vysnil. Předvedl jsem nejlepší jízdu svého života," uvedl Gestin, vicemistr světa z loňského šampionátu v Londýně. "Všichni v mém týmu, můj mentor, můj bratr a já, jsme to chtěli. Když jsem projel cílem, věděl jsem, že jsem předvedl skvělou jízdu. Teď si to chci užít," uvedl krajan trojnásobného olympijského šampiona Tonyho Estangueta. Legendární vítěz OH 2000, 2004 a 2012 a šéf organizačního výboru pařížských her sledoval výkon svého následovníka přímo z tribuny.

Rohan by bez trestných sekund skončil druhý. "Já už jsem věděl, jak se závodí na olympiádě. Závodí se jen ve finále. Důležité je se tam dostat. Mrzí mě, že jsem tady nepředvedl žádnou čistou jízdu. Ten šťouch byl fakt hloupý a zbytečný, ale tak to Miguel Travé řekne taky. Prostě každý dělá chyby. Kromě toho prvního, ten dneska neudělal," řekl Rohan.

Do finále šel sebevědomě. "Tím, že se změnila pravidla a jede dvanáct lodí, tam prostě každý stojí na startu s tím, že jede na medaili. Nikdo o sobě nepochybuje, každý riskuje. Někdo víc, někdo míň. Bylo to vidět, ty chyby přicházely třeba i od Beny Savšeka. Řekl jsem si že tohle je ten moment, že to tam dám. Bohužel tam přišel jeden zkrat," konstatoval Rohan.

Možná si prý štěstí vybral v Tokiu. "Už jsem těch sportovních zklamání zažil hodně a řekněme, že v Tokiu jsem měl trochu štěstí. Možná byla ta jízda lepší než v Tokiu. Dneska jsem měl možná trochu smůlu. Ta karma funguje a život dává i bere," dodal Rohan.

Vodní slalom:

Muži:

C1: 1. Gestin (Fr.) 91,36 (0 tr. sekund), 2. Burgess (Brit.) -5,48 (0), 3. Beňuš (SR) -5,67 (0), 4. Tasiadis (Něm.) -5,91 (0), 5. Travé (Šp.) -6,56 (2), 6. Rohan (ČR) -6,73 (2).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články