Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fuksovo čekání je u konce, dominantní kanoista si z Paříže odveze vysněné zlato

Rychlostní kanoista Martin Fuksa je olympijským vítězem na kilometru. Podobně jako v dopoledním semifinále pláchl všem, i ve finále suverénně projel cílem na prvním místě a získal pro Česko třetí medaili na Hrách v Paříži. O cenné kovy jel na jezeře ve Vaires-sur-Marne nedaleko francouzské metropole i deblkajak Jakub Špicar – Daniel Havel na pětistovce a obsadil sedmé místo.

Martin Fuksa se raduje z olympijského triumfu
zdroj: REUTERS autor: Yara Nardi

Jedenatřicetiletý trojnásobný světový šampion se při třetí olympijské účasti dočkal první medaile. Vylepšil pátá místa z Ria de Janeiro a Tokia.

"Po takových letech čekání je to tady. Asi mi to dojde až později. Šel jsem do toho s tím, že chci vyhrát závod. Neřešil jsem to, kde jsem, a povedlo se mi to suverénně," hodnotil Fuksa pro Českou televizi.

"Musím říct, že jsem si v posledních metrech užíval ten pocit, že jedu v olympijském finále na prvním místě. Sen se stal skutečností," pokračoval.

Dominance od začátku do konce

Rodák z Nymburku ve finále navázal na dominantní výkon z dopoledního semifinále. V boji o medaile se posunul do čela hned po startu a postupně si vypracoval až desetimetrový náskok. Ve finále zajel čas 3:43,16 a podruhé během jednoho dne vylepšil olympijské maximum na této trati.

"Říkám to už dlouho, že umím na vrcholných akcích jezdit dobře. Na té největší mediální akci jsem to chtěl předvést a povedlo se mi to. Před olympiádou jsem cítil, že to může vyjít, ale nikdy nevíte, dokud to nepřijde. Všechno klaplo tak, jak mělo, za což jsem fakt rád," dodal Fuksa.

Ze stříbra se radoval skvěle finišující Brazilec Isaquias Queiroz, třetí skončil stejně jako v Tokiu Serghei Tarnovschi z Moldavska. Už v semifinále vypadl jeden z favoritů Catalin Chirila z Rumunska. Mistr světa z roku 2022 a druhý z loňského šampionátu nakonec vyhrál finále B a musel se spokojit s devátou pozicí celkově. Osmý ve finále A dopádloval šestatřicetiletý olympijský šampion z let 2012 a 2016 Sebastian Brendel z Německa.

Špicar s Havlem se blýskli už postupem do finále

Pro Špicara s Havlem byl enormním úspěchem již postup do finále. I v něm se po startu drželi na posledním místě. Na rozdíl od semifinále, kde se ve druhé polovině trati posunuli na postupovou třetí pozici, předjeli v závěrečném vystoupení na jezeře ve Vaires-sur-Marne jen Američany Jonase Eckera a Aarona Smalla.

Jednatřicetiletý Špicar byl na Hrách poprvé. O rok starší Havel má dva olympijské bronzy, které získal v Londýně 2012 a Riu de Janeiro 2016 jako člen úspěšného čtyřkajaku.

Z vítězství se radovali Němci Jacob Schopf a Max Lemke, které na stupních vítězů doplnili stříbrní Bence Nádas a Sándor Tótka z Maďarska a třetí Australané Jean van der Westhuyzen a Tom Green.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články